• maandag 07 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPTSU bereidt kandidaten voor op politieke toekomst

| starnieuws | Door: Redactie

Imran Taus, lijsttrekker van OPTSU, over de teambuildingssessie die is gehouden. (Foto's: JCV 2025/Naomi Hoever)

In de overtuiging dat er iets anders moet komen dan er de afgelopen vijftig jaar is geweest,

bereidt OPTSU haar kandidaten voor op wat de politiek is, wat de kandidaten kunnen verwachten en hoe hun toekomst eruit kan zien. “We willen voorkomen dat onze kandidaten niet weten waar het om gaat”, zegt lijsttrekker en bestuurslid van de PALU, Imran Taus. 


OPTSU heeft zaterdag een teambuildingssessie gehouden voor haar kandidaten op ressorts-, districtsraad en DNA-niveau. “Waar we vandaan komen en wat we zijn, nu onze mensen het veld in trekken is belangrijk”, zegt Taus. Hij benadrukt dat OPTSU niet alleen een samenwerking is van partijen, maar een samensmelting tot één politieke partij, waar de samenwerkende organisaties wel hun identiteit

behouden. Eenheid onder de kandidaten, weten waar over ze praten en onderlinge vertrouwen zijn belangrijke basiselementen in de voorbereiding. Ex-vicepresident Robert Ameerali heeft, wat Taus kleine maar belangrijke ‘kneepjes in het politieke werk noemt met de kandidaten besproken en hen bijgebracht.



Econoom Winston Ramautarsing heeft een sessie gedraaid over de economie. PALU-voorzitter Jim Hok legt uit dat het accent van de activiteit vooral heeft gelegen op teambulding en dat met name de kandidaten er voor elkaar moeten zijn. Volgens hem is er enorm veel ervaring bij de partijen die zijn samengesmolten tot OPTSU; zowel op het politiek bestuurlijke maar ook om maatschappelijk vraagstukken en thema’s die de samenleving bezighouden. Hoewel Hok toegeeft dat harder gewerkt moet worden aan de eenheid binnen OPTSU, is het besef wel aanwezig dat er een missie is waarnaar gestreefd moet worden. “Het heeft wat tijd nodig en het zal zeker goed komen”.


Hok zegt dat OPTSU zich zeker richt op het krijgen van regeerverantwoordelijkheid. Echter waar de partij ook beland na de verkiezingen, zijn daar nog altijd de volksvertegenwoordigende organen waar de kandidaten actief in worden. Taus zegt dat als het gaat om met name de ressortraden, het streven gericht is om in elk ressort waar de partij kandidaten op de lijst heeft gebracht, tenminste twee gekozen worden. “Beleid wordt niet alleen aan de Waterkant gemaakt. Er is in de ressorten genoeg kwaliteit en gewicht om lokaal beleid te maken. Daar moeten onze kandidaten goed op voorbereid zijn”, zegt Taus.  “We gaan wel stap voor stap, hoe het zich ontwikkeld zien we wel”, vult Hok aan.


Hok meent dat de ophef de afgelopen dagen rond dubbele kandidaten, veel te maken heeft met onwetendheid. “Het wordt ze ook niet voldoende duidelijk gemaakt dat je maar bij één partij kandidaat kan zijn. Ook wij als OPTSU zijn daarin tekort geschoten om dat de mensen goed duidelijk te maken. Als de voorlichting niet goed is dan nemen mensen de kans om bij meer dan één partij een kans te maken een rr of dr zetel te bemachtigen. Maar hoe goed het systeem ook is, je kan dit soort dingen niet helemaal voorkomen”, zegt Hok. Hij sluit niet uit dat politieke partijen beloftes hebben gedaan aan kandidaten en hebben gezwaaid met pakketjes”.

| starnieuws | Door: Redactie