• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oproep Venetiaan met dubbele boodschap aan Santokhi

| snc.com | Door: Harinandan Singh

De afgelopen dagen heeft oud president Ronald Venetiaan de mediacircus flink bezig gehouden.  Op de NPS lezing van 7 october 2022 in  Grun Dyari was hij de keynotes speaker van het thema “ Overleven in de huidige crisissituatie”. Tijdens zijn referaat deed hij de oproep om president Santokhi te ondersteunen en hem  niet te laten vallen.

Dat sloeg als bliksem bij heldere hemel bij zijn gehoor. Bepaalde partijgenoten uit het auditorium raakte daardoor verhit en wilden een verklaring hebben voor zijn onverwachte oproep. Hierin volgt een politieke analyse van de nobele oproep door de erevoorzitter van NPS. De conclusie dat het

hierbij ging om noodkreet met tweeledige boodschappen aan het adres van president Santokhi. Wellicht was dat bedoeld om het dwalende staatshoofd te prikkelen zijn ambt naar behoren uit te voeren om voortijdige val van zijn bewind te voorkomen.  

Explosie van kritieken

Direct na zijn derde jaarrede op 29 september in DNA volgden van alle kanten harde kritische commentaren op hetgeen president Santokhi met bravoure te berde bracht. Ter zake deskundigen lieten in klinkklare taal de samenleving weten, hoe zwaar het leven zal worden. Ofschoon het staatshoofd heel enthousiast in zijn jaarrede liet optekenen, dat hij ‘licht in de tunnel ziet’ en

via gebed en andere sociale inspanningen de eenheid en rust in de samenleving zal terugbrengen, barstte juist een kanonnade van vuurpeloton op hem los. Sinds zijn jaarrede staan de media bol van berichten met afkeurende beoordelingen van het beoogde regeringsbeleid. Slechts en handjevol partijloyalisten hecht waarde aan de plannen en toezeggingen van Santokhi.

Zijn opsomming van bereikte resultaten blijkt geen noemenswaardige indruk te hebben gemaakt. Het vertrouwen van het volk in de huidige politiek en president blijkt nog forser te zijn afgenomen. In zijn jaarrede (p8) wordt bevestigd dat er sprake is van afnemend vertrouwen van het volk in de politiek en hoe de regering wil werken aan het terugwinnen van het broodnodige vertrouwen. Dat wordt een harde kluif.
Choquerend is de reactie van Santokhi op de kritieken op zijn beleid en prestaties. Goed onderbouwde commentaren bedoeld als corrigerende wenken voor een slagvaardig beleid deed het staatshoofd af als  fake nieuws.

Regelmatig gepubliceerde columns door wetenschappers en vakspecialisten bedoeld  als bijdragen aan de reparatie van de afgezwakte ‘Staat Suriname’ dringen niet tot het bewustzijn van Santokhi door. Sterker nog de president vat de kritieken op als het aanzetten tot afkalving van het volksvertrouwen, het voeden van onzekerheid, onrust en destabilisatie van politiek in Suriname van nu. Dergelijke opvatting is bekend uit de tijd van het paarse bewind. Met deze inborst kan Santokhi moeilijk het vertrouwen en de eenheid van Surinamers repareren. Wellicht heeft Venetiaan het goed in de gaten dat het vertrouwen flink is verkruimeld en trok dus aan de alarmbel door middel van zijn oproep.

Dubbele boodschap

Als keynotes speaker somde de oud president Venetiaan een aantal problemen op dat prominent inhakt op de heersende crisissituatie in Suriname. Hij merkte op dat sommige problemen oplosbaar zijn, echter onnodig lang doorsudderen.  Daarmee trapte hij open deuren in. Het was een cynisme bedoeld voor Santokhi. De spreker verwees namelijk direct naar de benoeming van zijn echtgenote Mellissa Santokhi-Seenacherry als plaatsvervangend president-commissaris in de raad van commissarissen bij Staatsolie. Dat deed Santokhi al bij de aanvang van zijn ambt als staatshoofd. De spreker hekelde het feit dat het volk sterkt geïrriteerd is geraakt doordat de president de maanden geleden belofte nog niet inlost; zijn vrouw zit nog steeds in de Raad van Commissarissen van Staatsolie.

Deze opmerking,  geplaatst in de context het thema ‘Overleven in de huidige crisissituatie’,  vind ik wel misplaatst. Mogelijk was het bedoeld als een boodschap om Santokhi te prikkelen dergelijke problemen kordaat te bestrijden. De tweede boodschap in zijn oproep houdt een angstkreet in. Want als NPS’er heeft Venetiaan aan den lijve ondervonden wat kan volgen na de val een ondeugdelijke regering. Zijn oproep om president Santokhi te ondersteunen betekent dat hij niet vóór de expiratietijd moet vertrekken, want politieke avonturiers wachten op het ontstaan van een machtsvacuüm zodra de regering valt.

Bij het uitzitten van Santokhi  kan de NPS garen bij spinnen om bij de volgende verkiezingen met betere resultaten uit de stembus te komen.  Dat zijn de twee boodschappen die Venetiaan aan het staatshoofd heeft willen doorflitsen. Overigens is het jammer dat het panellid Jimmy Bousaid als econoom en voormalige directeur van de Hakrinbank wel ernstige zorgen over de heersende crisissituatie maakt zonder daarbij concrete handvatten aan te reiken die voor het ‘Overleven in de huidige crisissituatie’ inzetbaar zijn. Ook deze technocraat benadrukte dat na een eventuele val Santokhi Suriname wederom een populistisch regiem krijgt, waarna het volk zo diep zal vallen om nooit meer bovenop te komen. 

Epiloog

De bovenstaande analyse leert dat regering Santokhi-Brunswijk niet over voldoende competentie. Incentives  en capaciteit beschikt om de vast geroeste problemen van Suriname in haar resterende regeerperiode te kunnen bestrijden. De hoop kan beter worden gevestigd op nieuwe volksvertegenwoordigers en integere  regeerders, die vooral in de jonge politieke partijen zijn te rekruteren en op te leiden. Geef jong talent de kans voor duurzame veranderingen.   Aangezien het wettelijk is verboden pre electorale combinaties aan te gaan voor deelname aan de algemene verkiezingen is het wijs om te komen tot een sterk politieke blok als een zelfstandige politieke speler bij de komende verkiezingen. Dat heeft veel voeten in de aarde heeft, maar het is wel haalbaar. Feit is dat door de onderlinge verdeeld de kleine partijen apart geen kiesdeler halen, waardoor de traditionele partijen telkens voor het zeggen krijgen.

Het electoraat kiest haar parlement en regeerders. Het volk bepaalt de toekomst van Suriname en haar welvaart.

Drs S. Harinandan Singh  | Contact: singhs@hetnet.nl  

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Harinandan Singh