Onderwijs in het binnenland: Veel gepraat, weinig wol
| dagblad suriname | Door: Redactie
De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het weer voor elkaar gekregen: een prachtige toespraak over de onderwijsproblematiek in het binnenland, vol benoemde problemen maar zónder enige oplossing. Het is alsof we naar een seizoensfinale kijken waarin alle vragen open blijven. Spannend, maar onbevredigend.
Dit langlopende verhaal van onderwijstekorten is blijkbaar een favoriete soap voor onze beleidsmakers, waarin elke aflevering eindigt met “wordt vervolgd”, maar de volgende aflevering levert nooit de climax. De problemen in het onderwijs zijn zoals bekend niet van gisteren; ze zijn net zo oud als de weg naar Rome of, in dit geval, het pad door
Wat onze politieke partijen, zoals de ABOP, betreft, lijkt het erop dat hun ideologie zich niet uitstrekt tot het leveren van concrete plannen voor het onderwijs in het binnenland. Misschien is ‘Onderwijs’ een te moeilijk woord voor het politieke woordenboek, of misschien zijn de kinderen in het binnenland gewoon niet catchy genoeg voor verkiezingsretoriek.
Het traditioneel gezag lijkt ook liever te focussen op informele inkomsten dan op het garanderen van goed onderwijs voor hun kinderen. Maar geen zorgen, Unesco heeft oplossingen zoals meertalig onderwijs voorgesteld, hoewel het erop lijkt dat deze suggesties in de dichte jungle verdwalen.
De minister sprak
In Suriname blijft onderwijs in het binnenland de olifant in de kamer – een die niemand echt wil zien, laat staan aanpakken. Misschien moeten we de olifant maar een leercontract aanbieden, wie weet wat voor wonderen dat zou doen.
| dagblad suriname | Door: Redactie