• vrijdag 27 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONBESCHERMDE VISGRONDEN HEBBEN VERLIES VAN SRD 50 MILJOEN TOT GEVOLG

| dagblad de west | Door: Redactie

De voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie, Udo Karg, zegt dat onze onbeschermde visgronden ertoe leiden dat de staat een verlies SRD 50 miljoen op jaarbasis aan inkomsten moet derven. Ook zijn vissersboten blootgesteld aan gevaren op zee door activiteiten van illegaal opererende vissers, waartegen maatregelen ontbreken.

Karg maakt duidelijk, dat vooral de afgelopen twee tot drie jaar de illegale visserij sterk is toegenomen. Het verlies aan inkomsten, merkt de SSA-voorzitter op in de duurzame visserij, is te wijten aan de onbeschermde visgronden.

Hij wijst erop dat een voorstel van zijn organisatie, waarin vervat zou zijn dat uit de 1 miljoen vergunningsrechten,

een deel beschikbaar zou worden gesteld voor de bescherming van de visgronden. Echter is er geen concreet antwoord gekomen vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Volgens Karg schiet de Kustwacht naarstig tekort aan patrouilleboten en brandstof, om te kunnen patrouilleren.

De SSA-voorzitter meent dat er al beleid is voorbereid om maatregelen te nemen om zo de visgronden en vissersboten te kunnen beschermen tegen de illegale visserij.  Het hoofd van de Kustwacht, majoor Radjoe Bhola, verduidelijkt dat er beleid op het stuk van bescherming van de visserij op zee is en om dat uit te voeren. Vorig jaar mei

nam de Kustwacht twee SK-vissersboten in beslag met medewerking van de werkarmen van de verschillende ministeries.

Intussen zijn inzake vaststelling van het aantal de visvergunningen, visvoorwaarden en de hoogte van de visvergunningrechten voor het dienstjaar 2023 gepubliceerd in het staatsblad van de Republiek Suriname.

Met dien verstande, dat de wettelijke bepalingen over onze visgronden, van toepassing zijn. Enkele van de fel bekritiseerde onderwerpen tussen Surinaamse en Guyanese vissers zijn dat bijvoorbeeld de gevangen garnalen en bijvangsten in Suriname bewerkt en verwerkt moeten worden. Tevens moeten alle vangsten op een aangegeven aanlandingsplaats in Suriname worden afgezet. Het is daarenboven verboden de vergunning te verkopen of verhuren.

Op ieder vaartuig moet een functionerend Vessel Monitoring System aanwezig zijn, waarvan de data onder andere de geografische positie, vaarrichting en snelheid, te allen tijde en kosteloos beschikbaar moeten zijn voor het Directoraat Visserij en de door het ministerie aangegeven autoriteit. LVV maakt ook melding van het verbod om te vissen in zee voorkomende zoogdieren en zeeschildpadden, deze te doden en/of letsel toe te brengen.

Bij beschikking is vermeld, dat van elke soort die op welke wijze betrokken raakt bij de vangst, ongeacht levend of dood, rapportage van deze vangst melding gemaakt moet worden. Majoor Bhola zegt dat de dienst beschikt over drie patrouilleboten, welke niet alleen worden ingezet voor controle van de visgronden, maar ook voor de controle op de naleving van andere wetten die gelden voor de waterwegen en de kuststrook van Suriname. Wanneer ze op patrouille zijn, wordt er controle uitgevoerd op de naleving van verschillende wetten opgenomen in de Wet Instelling Kustwacht.

“Vandaar dat deze dienst materiaal en materieel behoeft’’, zegt Bhola. De Surinaamse Kustwacht is belast met rechtshandhavings- en dienstverlenende taken voor de totale maritieme zone, waarover Suriname jurisdictie heeft. “Nu met de olievondsten, sedert 2020, is het niet meer een wenselijkheid, maar een noodzaak verworden, dat de zone aan uitbreiding toe is, Bhola. “Vlot en doeltreffend opereren kan, wanneer er voldoende financiële middelen ter beschikking worden gesteld.”

Doordat  illegale vissersboten onze wateren aandoen en vangstactiviteiten uitvoeren, wordt de druk op het visbestand groter. ‘’En we krijgen dan te maken met overbevissing’’, aldus het diensthoofd. De majoor maakt duidelijk, dat een grotere druk op het visbestand kan leiden tot overbevissing en vernietiging, die niet meer hersteld kan worden.  Voorts stelt hij dat wanneer illegale vissers worden aangehouden, de boot/ vangst/vangstmiddelen en bemanning overgedragen worden na opstelling van proces-verbaal aan de justitiële autoriteiten voor vervolging. “De maatregelen die hieruit voortvloeien, worden bepaald door het Openbaar Ministerie.”

Volgens de commandant van de Surinaamse Kustwacht leggen de financiële problemen, zoals bij alle andere veiligheidsorganisaties in het land, patrouilles die gepland zijn, obstakels voor de concretisering. “Mij is bekend dat er met man en macht door de regering gewerkt wordt aan het oplossen van dit vraagstuk”, merkt Bhola op. Voorts verwijzend naar de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, betreffende Visserijaangelegenheden, waarbij hij in woorden van gelijke strekking, “reeds tig aantal jaren aangeeft, dat door de illegale visserij Suriname minimaal USD 50 miljoen derft”.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie