• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OMSTREDEN GUYANEES GENOEMD ALS GROTE INVESTEERDER IN SURINAAMSE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ

| dagblad de west | Door: Redactie

De Guyanese zakenman en CEO van het bedrijf Aaron Royalty, Jayson Aaron, die door de jaren heen vaker met de Guyanese justitie in aanraking is geweest, is genoemd als investeerder in een startende Surinaamse luchtvaartmaatschappij, genaamd Angel Airways.

Dit maakte de Guyanese nieuwssite Demerarawaves, afgelopen maandag bekend. Volgens de site, heeft Angel Airways onlangs bekendgemaakt, dat het een samenwerking is aangegaan met Aaron. Door deze samenwerking krijgt Aaron een belang van 40 procent in de startende luchtvaartmaatschappij. ‘’De gesprekken met Aaron Royalty begonnen medio 2021, nadat eerdere onderhandelingen met andere partijen niet tot een sluitende deal hadden geleid. De zaken zijn

ook vertraagd door de covid-pandemie, die de luchtvaartindustrie bijna tot stilstand heeft gebracht”, zei het hoofd van Angel Airways, Etienne Fernandes.

In 2018 werd Aaron geconfronteerd met acht fraude gerelateerde aanklachten. In 2021 werd hij gearresteerd wegens het vervalsen van een reeks WhatsApp-berichten in een gesprek dat hij zou hebben gehad met een ambtenaar van het staatsbedrijf Guyana Oil Company. Aaron had toen brandstof geïmporteerd die vervolgens in beslag werd genomen door de Guyana Revenue Authority. Een hoge officier van de Guyana Police Force, zei maandag dat Aaron nog steeds het onderwerp is van een lopend onderzoek.

De luchtvaartmaatschappij Angel Airways, streeft

ernaar om twee keer per week tussen Suriname en Nederland te vliegen naar bestemmingen als Thailand, Indonesië en China. Angel Airways werd in 2007 opgericht door Etienne Fernandes, piloot en voormalig commandant van de Surinaamse luchtmacht en voormalig directeur-generaal van de Surinaamse Civil Aviation Authority. Fernandes zei dat na maandenlange onderhandelingen met verschillende potentiële buitenlandse partners, ‘’Aaron aan boord is’’.

Het kostte volgens Fernan-des wat tijd om de juiste partners te vinden. ‘’We hadden onderhandelingen met serieuze partijen, maar er waren ook grappenmakers en oplichters‘’, voegde hij eraan toe. Indien alles naar verwachting verloopt en toestemming is verkregen van de Surinaamse autoriteiten, wil Angel Airways in oktober van start gaan. Fernandes zei dat Parama-ribo op basis van het luchtvaartverdrag tussen Suriname en Nederland, drie bedrijven kan machtigen om operaties tussen de twee landen in stand te houden.

Ook mag Nederland toestemming geven aan drie luchtvaartmaatschappijen. De Surinaamse zijde staat momenteel de nationale luchtvaartmaatschappij Surinam Airways en Fly All Ways toe om de bovengenoemde route te behouden. ‘’Suriname heeft dus nog ruimte om aan één luchtvaartmaatschappij een vergunning te verlenen en we zijn ervan overtuigd dat ons bedrijf en de manier waarop we willen opereren aan de voorwaarden zal voldoen‘’, zei de CEO van Angel Airways.

In de eerste fase worden vluchten uitgevoerd naar Europa en verder naar het Verre Oosten. Voor die operaties zullen twee Boeing 777-300ER-vliegtuigen worden ingezet. In de tweede fase zullen operaties in het Caribisch gebied met verbindingen naar Canada en de VS worden uitgevoerd met Boeing 737-800-vliegtuigen. Een van de routes die Angel Airways vanuit Nederland wil, is de route Nederland-Brasilia via Paramaribo. Volgens Fernandes, is er is nog geen directe vlucht op die route. Ook vliegoperaties tussen China en Jamaica worden bestudeerd. ‘’Het doel is niet om goedkopere tickets aan te bieden dan andere vervoerders, maar om passagiers een betere service te bieden‘’, zegt Fernandes.

(Bron: Demerarawaves)

| dagblad de west | Door: Redactie