OM EN BANKEN WERKEN NAUW SAMEN OM FINANCIËLE CRIMINALITEIT TEGEN TE GAAN
| dagblad de west | Door: Redactie
Een aantal lokale banken heeft in de afgelopen periode sterk geïnvesteerd in het identificeren van de integriteitsrisico’s die de bank loopt. Ook hebben ze integriteitsraamwerken opgezet, IT-systemen en medewerkers professioneel opgeleid. “Zij hebben ook additionele resources aangetrokken om het raamwerk te implementeren en toe te zien dat de maatregelen die geïmplementeerd zijn, ook worden nageleefd, dus nalevings- en handhavingsmechanismen”, zei Eblein Frangie, CEO van de Finabank, onlangs op het Symposium Anti-Money Laundering and Compliance, georganiseerd door het Centrum voor Democratie en Rechtspleging. Volgens Frangie kennen de banken de uitdagingen van de overheid en overheidsorganen. “Daarom hebben wij in 2019, toen
Het one-level-compliance framework is ondertussen af en overgedragen door Melis aan de Surinaamse Bankiersvereni-ging. Een team van compliance specialisten van de banken, werkt er ondertussen aan om het ‘eigen bank’ compliance programma volledig op elkaar af te stemmen.”
Frangie gaf aan dat de Finabank ook bezig is met het Openbaar Ministerie (OM), om te geraken tot digitaal, om efficiënter en veiliger informatie uit te wisselen. “Omdat zowel wij als het OM inzien dat alleen door efficiënter en intensiever met elkaar samen te werken, wij de financiële criminaliteit beter en effectiever kunnen aanpakken.”
Frangie benadrukte dat in het kader van integriteitsrisico’s, niet alleen gedacht moet worden aan money laundering gekoppeld aan handel in verdovende middelen en terrorismefinanciering, maar ook de risico’s zoals corruptie, ontduiken van belasting, mensenhandel en fraude, bijvoorbeeld door hard kopie documenten te gebruiken met als gevolg vervalsingen, het valselijk opmaken van documenten voor het plegen van strafbare feiten als oplichting. Ook belangenverstrengeling, terrorismefinanciering en cyber crime vallen hieronder.
Deze risico’s zijn volgens Frangie in de afgelopen periode wezenlijker geworden. De banken hebben stringente maatregelen genomen om financiële criminaliteit tegen te gaan, enkele zijn:
– Bron van inkomsten dient transparant te worden gemaakt met onderbouwing middels stukken/documenten.
– De herkomst van het vermogen en de herkomst van de te storten middelen dienen transparant te worden gemaakt met onderbouwing middels stukken.
Monitoren van transacties.
– De UBO (Ultimate Benificiary Owner) van entiteiten moet zichtbaar zijn, het de-stimuleren van contante transacties die gevoelig liggen voor strafbare delicten.
“Het is de banken vaak niet in dank afgenomen dat zij deze stringente maatregelen hebben genomen, echter zijn het noodzakelijke maatregelen geweest, ter waarborging van een integer financieel systeem en het behouden en aantrekken van nieuwe correspondentbanken”, aldus Frangie.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| dagblad de west | Door: Redactie