• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEPRIJZEN STIJGEN | VERWACHTINGEN VAN DIEPERE PRODUCTIEVERLAGING OPEC+

| united news | Door: Redactie

De prijzen van ruwe olie begonnen de week met winst, te midden van toenemende verwachtingen dat OPEC+ vrijwillige productieverlagingen zal intensiveren.

Zowel Brent crude als West Texas Intermediate boekten maandag bescheiden winsten in de vroege handel in Azië. Brent crude blijft boven de $81, waar het vrijdag naartoe klom, terwijl WTI boven de $76 per vat noteert.

OPEC+ leden komen aanstaande zondag bijeen om het productiebeleid te bespreken. Volgens drie niet-genoemde bronnen binnen het kartel zal OPEC+ daarbij ook extra productieverlagingen bespreken. Deze discussie volgt op een vier weken durende verliesreeks voor olie, nadat het oorlogspremiekarakter van het conflict tussen Israël en

Hamas was afgenomen.

Goldman Sachs-analisten stellen, zoals geciteerd door Reuters: “Ons statistisch model van OPEC-beslissingen suggereert dat diepere bezuinigingen niet uitgesloten moeten worden, gezien de daling van speculatieve posities en tijdspreidingen, en hogere dan verwachte voorraden.”

“Het is duidelijker geworden dat het olie-evenwicht voor de rest van dit jaar niet zo strak is als aanvankelijk verwacht. Hoger dan verwachte aanvoer heeft een groot deel van het verwachte tekort over 4Q23 aangetast. En zoals het er nu uitziet, wordt verwacht dat de markt in 1Q24 nog steeds terugkeert naar een overschot,” zeiden Warren Patterson en Ewa Manthey van ING afgelopen vrijdag.

Tegelijkertijd meldde Bloomberg

dat Patterson in een nieuwe nota zei dat ING verwacht dat Saoedi-Arabië en Rusland hun productieverlagingen zullen intensiveren, met de toevoeging: “Wat echter minder duidelijk is, is of de bredere OPEC+ groep verdere bezuinigingen zal doorvoeren.”

Als andere OPEC+ leden deelnemen aan de productieverlagingen, kan het verwachte overschot in de aanvoer voor het eerste kwartaal van volgend jaar verdwijnen, aldus de onderzoekers van ING. De kans op bredere bezuinigingen blijft voorlopig onduidelijk, maar met een daling van de olieprijzen met bijna 20% sinds eind september, staat de mogelijkheid van bredere bezuinigingen zeker op tafel.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie