NU IN PANAMA: SOORTGELIJK PROTEST, ALS IN SURINAME
| united news | Door: Redactie
Foto: Demonstrators walk to the residence of president Laurentino Cortizo in Panama City, Panama, on July 14 2022 © Bienvenido Velasco/EPA/Shutterstock
Wat zit er achter de grootste protesten in Panama in jaren? Terwijl het land blijft vechten tegen aanhoudende protesten en een financiële crisis, kijken we naar de eisen van de demonstranten en de reactie van de regering.
Duizenden Panamese demonstranten zijn de afgelopen weken de straat opgegaan om te eisen dat de regering een einde maakt aan de stijgende inflatie en corruptie. President Laurentino Cortizo kondigde onlangs maatregelen aan om de brandstofkosten te verlagen en de prijs van basisvoedsel te verlagen,
Waarom protesteert Panama en wat zijn de eisen van de demonstranten?
De laatste protesten komen wanneer Panama in mei kampt met een inflatie van 4,2 procent; werkloosheidscijfers van ongeveer 10 procent; en een stijging van de brandstofkosten met bijna 50 procent sinds januari. Leraren waren de eerste groep die begin juli demonstreerde, maar sindsdien hebben andere groepen zich bij hen aangesloten, waaronder bouwvakkers, studenten en leden van inheemse groepen. Aanvankelijk riepen de demonstranten op tot bevriezing
“De huidige situatie in Panama is ongelooflijk”, zegt Janireth Dominguez, die medicijnen studeert. “Er zijn geen medicijnen, er zijn salarisverlagingen en er is geen werk. Er is geen geld om de artsen te betalen’, zei ze. “Als student baart de toekomst mij veel zorgen.”
In de centrale provincie Veraguas blokkeerden demonstranten de Pan-Amerikaanse snelweg, waardoor de toegang van goederen tot het Panamakanaal vanuit andere Midden-Amerikaanse landen werd belemmerd. De snelweg is de route waarlangs 80 procent van Panama’s groenten en fruit wordt vervoerd. Economen waarschuwen dat de demonstraties het land miljoenen dollars aan verliezen hebben gekost en leiden tot tekorten aan brandstof en voedsel.
Maandag sloten de meeste kraampjes op de belangrijkste productmarkt van Panama vroeg vanwege een gebrek aan groenten en fruit. “Alles zit vast; er komen maar weinig dingen aan’, vertelde Roberto Villarreal, een verkoper. “Een beetje tomaat, uien, paprika’s, of wortelen en aardappelen. En meestal kunnen we maar 30 procent verkopen van wat er binnenkomt. De rest is al verpest omdat het dagenlang geblokkeerd is geweest.” Passagiers lopen terwijl vakbondswerkers de ingang van de internationale luchthaven Tocumen, in Panama City, op 18 juli 2022 blokkeren.
De regering van Panama en inheemse leiders bereikten zondag een tweede deal om alle resterende demonstranten van de Panamerican Highway te verwijderen in ruil voor lagere brandstofprijzen , het beëindigen van een blokkade van twee weken die voedselleveringen had belemmerd. In reactie op de protesten kondigde Cortizo, de president, een verlaging van de brandstofprijs aan en is hij van plan de prijs van 10 basisproducten te beperken.
Hij gaf de kostenstijgingen de schuld van de COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne. “Een van de problemen die Panamezen en de wereld nu treffen, zijn de stijgende brandstofprijzen en de gevolgen daarvan. Om die reden heb ik gesprekken opgezet om de hoge brandstofkosten aan te pakken die rechtstreeks van invloed zijn op de kosten van basisvoedsel, met als doel concrete en haalbare oplossingen te vinden, “zei Cortizo. De regering van Cortizo kwam zondag overeen om de gasprijs verder te verlagen van $ 3,95 naar $ 3,25 per gallon, een schril contrast met de $ 5,20 per gallon in juni. Maar de actie was niet genoeg om de demonstranten tevreden te stellen, die nieuwe wegversperringen oprichtten en beloofden door te gaan met protesteren.
Analisten zeggen dat een deel van het probleem ligt in een ongelijk economisch herstel voor de verschillende sociale klassen van Panama na de pandemie. “De macrocijfers zijn gebaseerd op een paar items – logistiek, de nationale luchtvaartmaatschappij, mijnbouw en het Panamakanaal”, vertelde Guillermo Ruiz, een politiek analist. “Maar die groei sijpelde niet door naar de bevolking terwijl de prijzen stegen.
Dus de Panamezen uit de arbeidersklasse vragen zich af waarom ze, als het land met 6,5 procent groeit, geen medicijnen of benzine kunnen betalen”, zei hij.
Fragment: Demonstranten nemen deel aan een protest in Panama City, Panama, 12 juli 2022 om van de overheid maatregelen te eisen om de inflatie te beteugelen en de brandstof- en voedselprijzen te verlagen.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie