• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuw Koffiekamp: Een brandpunt van milieucriminaliteit en politieke corruptie in Suriname

| dagblad suriname | Door: Redactie

De huidige actie te Nw Koffiekamp

Door boze, illegale porknokkers zou woensdagmorgen zijn overgegaan tot het blokkeren van de weg naar de mijnconcessie van Zijin bij Nieuw Koffiekamp. Ze zijn het er niet mee eens dat ze de toegang tot het betreden van de concessie wordt belemmerd. Het is niet onbekend dat bij het uitvoeren van dynamiet explosies direct daarna de mijn meestal massaal wordt bestormd door vele honderden rovers die goudhoudend erts wegdroegen en een van de redenen is die mede heeft bijgedragen tot het wegtrekken van IAmGold uit Suriname. In dit artikel wordt de problematiek hier nader belicht.

Het dorp

Nieuw Koffiekamp in het district Brokopondo  is helaas uitgegroeid tot een schrijnend voorbeeld van de verwoestende gevolgen van illegale goudwinning in Suriname. De niet gereguleerde activiteiten van porknokkers hebben niet alleen het lokale milieu ernstig aangetast, maar ook de sociale en economische structuur van de regio ondermijnd.

Het dorp ligt midden in het concessiegebied dat eerst in handen van IAmGold was en nu Zijin Mining. De concessie beslaat een oppervlakte van 170 ha. Het door IAmGold destijds gevoerde gedoogbeleid, dat door Zijin is geërfd, waarbij de lokale goudzoekers dichtbij het dorp bij de Roma-Pit hun gang konden gaan trekt thans ook

porknokkers van andere gebieden aan hetgeen de voornaamste oorzaak is van het huidige probleem. Het feit dat bij IAmGold nauwelijks 20 van de meer dan 1800 werknemers uit Koffiekamp waren gerekruteerd werkt ook mee aan de escalatie van het probleem. Daarnaast is een groot deel van de porknokkers Braziliaanse garimpeiros die illegaal hier opereren en zich vaak als heer en meester gedragen. Er is sprake van een “free for all situatie”. De politie is niet opgewassen tegen de overmacht wanneer ze moeten optreden.

De verwoestende impact van illegale goudwinning

Van milieuvriendelijke technieken of rekening houden bij lozing van gecontamineerd water in waterwegen is totaal geen sprake. Volgens deskundigen is ca 30.000km2 van ons grondgebied door dit soort illegale praktijken reeds zwaar verontreinigd met kwik, cyanide en/of zware metalen. Voor elke kilo goud die in Nieuw Koffiekamp wordt gevonden komt tussen 1 en 1,5 kg kwik in het milieu terecht .De aanwezigheid van grote hoeveelheden kwik en cyanide in het milieu vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de lokale bevolking en het ecosysteem.

Van de ca 40.000 kg goud die in Suriname jaarlijks wordt gewonnen, gebeurt 20.000 kg illegaal. De tienduizenden kilo’s kwik en cyanide komen niet alleen in bodems en wateren terecht van het winningsgebied, maar worden volgens onderzoekers door de wind en neerslag ook verspreid naar het Westen.

De economische gevolgen

De Staat Suriname verdient nauwelijks iets aan deze illegale goudwinning en draagt een grote verantwoordelijkheid voor de huidige situatie. Het falen om effectief op te treden tegen illegale goudwinning en het gebrek aan daadwerkelijk toezicht op de mijnbouwsector hebben geleid tot een situatie waarin het handjevol grote spelers in de sector vrij spel heeft danwel bewust buiten schot blijven. Immers binnen deze groep van ca 16 bedrijven zijn er vele invloedrijke personen met klinkende namen in de regering en de politiek. Hoewel er grote hoeveelheden goud wordt gewonnen, komt slechts een klein deel van de opbrengst ten goede aan de staat. De overgrote meerderheid van de winst komt in de zakken van de kleine groep machtige individuen.

De rol van de overheid en de politiek

De politieke inmenging in de goudsector is al jarenlang een groot probleem, vooral onder het vorige regime. Hoewel de huidige regering Santokhi  heeft beloofd om de illegale goudwinning aan te pakken, zijn er nog steeds geen concrete resultaten te zien.

Integendeel blijkt de kleine groep grote bevoordeelden juist te zijn uitgebreid met personen uit eigen gelederen.

Dat de gang naar het IMF waardoor het volk nu door een diep dal moet gaan en verschrikkelijke armoede ervaart onnodig zou zijn als de overheid erin zou slagen om de illegale goudwinning te beteugelen en de inkomsten uit de mijnbouwsector te verhogen waardoor een rechtmatig aandeel wordt binnengehaald voor land en volk, is ook de mening van vele deskundigen.

De situatie in Nieuw Koffiekamp is een duidelijk signaal dat de oude politiek van corruptie en nepotisme nog steeds diep geworteld is in Suriname en daarmee deerlijk heeft gefaald. Het is tijd voor een fundamentele verandering in de aanpak van de mijnbouwsector. De overheid moet strengere wetgeving invoeren, effectieve controlemechanismen opzetten en de verantwoordelijken voor milieucriminaliteit hard aanpakken. Dit blijkt thans alleen nog mogelijk door een definitieve afwijzing van de oude politiek bij de komende verkiezingen.

Ir. Dharmvir K Mungra

Vz. De Nieuwe Leeuw

| dagblad suriname | Door: Redactie