• vrijdag 15 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederlandse demissionaire Tweede Kamerleden op bezoek in Suriname om samenwerking te versterken 

| dagblad suriname | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi kreeg maandag bezoek van een paar leden van de vaste Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer in Nederland. Het bezoek was, aldus de president, bedoeld om kennis te maken met het parlement, de regering en de rechtsinstituten in en om de samenwerking te versterken. 

Gesproken werd onder andere over de relatie tussen Suriname en Nederland, de internationale context, de ontwikkelingen in de wereld en de effecten daarvan op Suriname. Er werd ook nadrukkelijk ingegaan op de in Nederland gehouden verkiezingen en wat daaruit is gekomen. 

De vertrekkende regering Rutte is al een paar maanden demissionair. De verkiezingen werden

groots gewonnen door de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, die nu al weken doende is om een nieuwe regering te vormen in samenspraak met de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) en de relatieve nieuwkomers, die ook goed scoorden bij de verkiezingen, NSC (Nieuw Sociaal Contact) en BBB (Boer Burger Beweging). Het zijn moeizame gesprekken en de centrale vraag deze laatste dagen van de formatie is of het de vier partijen – die op bepaalde beleidspunten ver uit elkaar liggen, vooral als het gaat om de problematiek rond de instroom van asielzoekers en arbeidsmigranten – gaat lukken
om een regering te vormen.

Santokhi stelt, dat het voor hem als president belangrijk was om te vernemen of de ‘Suriname politiek’ die Nederland in de afgelopen jaren gevoerd heeft onder leiding van premier Mark Rutte voortgezet zal worden. Deze actieve buitenlandse politiek heeft de relaties tussen beide landen nauwer aangehaald en tot een hoog niveau gebracht. “De verwachting is dat er niet veel zal veranderen, maar we moeten wel rekening houden dat er verschillende politieke partijen zijn die mogelijk onderdeel kunnen worden van de nieuwe regeringscoalitie in Nederland”, aldus de president.

De delegatie, die onder andere bestond uit de Tweede Ksmerleden Jan Paternotte (D66), Ruben Brekelmans van de VVD en Kati Piri van GroenLinks/PvdA. heeft verder belangstelling getoond in hoe Suriname zich internationaal positioneert in geopolitieke termen en in termen van allerlei investeringen die hier gedaan worden. Met de Tweede Kamerleden kwamen ook ter sprake de schuldherschikking en andere ontwikkelingsmogelijkheden voor Suriname.

De vraag is wat de Tweede Kamerleden gaan doen met alle informatie ze tijdens hun bezoek aan Suriname hebben verkregen. Ook is de vraag gerechtvaardigd waarom deze politici juist nu Suriname hebben bezocht, terwijl ze feitelijk demissionair zijn en de partij van Brekelmans notabene al wekenlang aan het onderhandelen is met de PVV, BBB en NSC over een nieuw te vormen regering. Het is nog onduidelijk hoe deze Kamerleden de verdere samenwerking met Suriname onder een nieuwe regering gaan invullen.

De redactie van Dagblad Suriname heeft de drie Nederlandse parlementsleden deze vragen voorgelegd, maar bij het ter perse gaan van de krant vooralsnog geen reacties mogen ontvangen.

PK

| dagblad suriname | Door: Redactie