• donderdag 31 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP houdt roadshow in verband met 37e verjaardag

| waterkant | Door: Redactie

De Nationale Democratische Partij (NDP) houdt vandaag een roadshow in verband met haar 37e verjaardag in Suriname. Er zal vanaf 17.00 uur gereden worden door de verschillende wijken in Paramaribo.

Prominente figuren binnen de partij zullen op verschillende locaties de aanhangers toespreken. De partij nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de roadshow. “Wi o seki Sranan gron”, staat in een oproepbericht.

De NDP werd op 4 juli 1987 opgericht door legerleider Desi Bouterse, na afloop van de militaire dictatuur in Suriname. Na de verkiezingen van 1987 en 1991 kwam de partij in de oppositiebanken terecht.

De NDP ging de verkiezingen van 1996 in zonder een blok met andere

partijen te vormen. Na de verkiezingen vormde de NDP samen met de BVD en de KTPI een regering en leverde Jules Wijdenbosch als president.

De CLAD wilde in 1999 onder meer een diepgaand onderzoek naar het ministerie van Handel en Industrie, vanwege nalatige en onoverzichtelijke boekhoudpraktijken, waarbij de bewegingsruimte voor minister Robby Dragman en directeur Oesman Wangsabesari werden ingeperkt.

Er was veel onvrede onder de bevolking en de nieuwe crisis aarde in 1999 uit in grootschalige protesten, waardoor Wijdenbosch gedwongen werd vervroegd af te treden.

Na de verkiezingen van 2000 (met als leider Rashied Doekhi) en van 2005 (met als leider Rabin Parmessar) nam de NDP plaats in de oppositie.

Tijdens de verkiezingen van 2010 won de NDP als onderdeel van de Megacombinatie en tijdens de verkiezingen van

2015 verkreeg de NDP 26 van de 51 zetels in DNA. Voor Desi Bouterse betekende dit het presidentschap van bij elkaar tien jaar.

De regeringspartijen probeerden Bouterse buiten de gevangenis te houden, door te stemmen over verruiming van de Amnestiewet. De Krijgsraad (2016) en het Constitutionele Hof (2021) oordeelden echter dat de aanpassing niet rechtsgeldig was en in strijd met internationaal recht.

Na zijn ambtsperiode, op 20 december 2023, werd Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf als hoofdverdachte van de 15 moorden in 1982.

Bij de residentie van Bouterse te Leonsberg waren op 12 januari 2024 diverse NDP leden en sympathisanten bij elkaar gekomen om hun leider te ondersteunen voor zijn aanmelding bij Santo Boma.

De Surinaamse ex-president was er zelf niet bij. Zijn echtgenote Waldring wel, maar zij maakte duidelijk niet te weten waar Bouterse is. Zij gaf aan dat haar man zich niet gaat melden bij Santo Boma, waar hij op die dag om 09.00 uur moest zijn.

“Ze willen van Bouterse af omdat hij de komende verkiezingen niet mag winnen. Bouterse mag niet aan de olie komen. Maar met of zonder Bouterse, NDP gaat de verkiezingen winnen”, zei Waldring tegen verslaggevers.

Interpol en het Surinaamse Openbaar Ministerie zijn bezig met de opsporing van hoofdverdachte Bouterse en Iwan Dijksteel. Zij hebben zich tot en met vandaag niet aangemeld en of iets van zich laten horen.

Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein hebben zich wel aangemeld bij Santo Boma en zijn momenteel achter tralies.

| waterkant | Door: Redactie