Nationale discussie nodig over stemrecht voor Surinamers in diaspora
| suriname herald | Door: Redactie
Er moet een brede nationale discussie gevoerd worden over het besluit van actief en/of passief kiesrecht voor de Surinamers in diaspora. Dit zegt Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, in gesprek met Suriname Herald. Dat de Surinaamse diaspora meer betrokken wil worden in de ontwikkeling van Suriname is geen geheim. Een van de belangrijke wensen van de diaspora is de mogelijkheid om te kunnen stemmen.
Bij de aanname van de Wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) in, waarbij Parmessar ook een van initiatiefnemers was, werd aangegeven, dat het binnenkort mogelijk zou worden voor de diaspora om te stemmen. Nu bijna tien
Parmessar legt uit waaraan dit heeft gelegen. “Onze wettelijke bepalingen bieden geen ruimte aan de diaspora om te stemmen. Volgens de Grondwet van Suriname mag je pas stemmen als je de Surinaamse nationaliteit bezit, 18 jaar bent en woonachtig bent in Suriname. De vorige regering heeft met de PSA-wet een eerste stap gezet, maar over een aantal punten moet een brede discussie gevoerd worden”, zegt Parmessar.
Naast de Grondwet moeten mogelijk ook wijzigingen gebracht worden in de Wet op de Nationaliteit en Ingezetenschap. Ook moet besproken worden wie stemrecht krijgt en tot welke generatie
Het vraagstuk van stemrecht voor de diaspora kent voorstanders en tegenstanders. De laatste groep is vooral van mening dat het niet eerlijk is dat personen die niet in het land wonen, willen bepalen wie het land moet leiden.
Parmessar merkt op dat de groep Surinamers die rond 1975 is weggegaan nu bijna 50 jaar is waarbij velen actief participeren in de Nederlandse maatschappij en met die waarden en normen kijken naar Suriname.
“Ik begrijp Surinamers klagen dat mensen komen met allerlei andere ideeën. In het begin is het vaak ook zo dat men op afstand weet hoe alles gedaan moet worden, maar als je eenmaal in het land bent en midden in de uitdagingen sta, dan gaat men toch anders de zaak benaderen”, stelt Parmessar.
Hij is van mening dat alvorens gesproken wordt over stemrecht voor de diaspora Suriname eerst de randvoorwaarden in place moet hebben. Zo verloopt het aanvragen en indienen van stukken voor het in aanmerking komen van een PSA-kaart niet altijd vlot. Deze gebreken moeten eerst opgepakt worden.
“CBB is nog niet instaat een goede burgerregistratie op na te houden. Voor zaken als een ID-kaart of paspoort moet men nog zo lang wachten terwijl in andere landen dat niet het geval is. We moeten eerst de randvoorwaarden in orde hebben en niet populair doen”, zegt Parmessar.
De NDP’er is van mening dat Suriname zijn diaspora dankbaar moet zijn voor het klaarstaan in tijden van crisis en dat de discussies gevoerd moeten worden voor bepaalde rechten aan de diaspora.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| suriname herald | Door: Redactie