• zondag 22 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nationaal Archief Suriname staat met lezing stil bij de Dag der Javaanse Immigratie

| dagblad suriname | Door: Redactie

Op 9 augustus 1890 hebben de eerste contractarbeiders uit Java voet aan wal gezet in Suriname. Zij arriveerden aan boord van het stoomschip Prins Alexander. Jaarlijks wordt deze dag herdacht en zeker ook gevierd als de Dag der Javaanse Immigratie en vinden er diverse activiteiten en festiviteiten plaats.

Lezing in Nationaal Archief Suriname

In het Nationaal Archief Suriname werd woensdag een lezing gehouden, gepresenteerd door de nationale archivaris Rita Tjien Foo en de coördinator van de sectie Javanen, afdeling Cultuurstudies, Saskia Paiman. 

De eerste spreker, mevrouw Tjien Foo, introduceerde het onderwerp orale geschiedenis vanuit het perspectief van de Javanen. Er werd gesproken over

de noodzaak om eigen verhalen vast te leggen en hoe belangrijk het is om deze te bewaren, beheren en beschikbaar te stellen voor toekomstige generaties.

Saskia Paiman besprak de overdracht van audio-archieven en gaf een inleiding over orale geschiedenis in Suriname. Het doel is om informatie te verzamelen en deze in digitale vorm toegankelijk te maken.

Jonathan Tjien Foo, de zoon van mevrouw Tjien Foo, hield een voordracht en bracht een gedicht ter ere van zijn grootmoeder ten gehore..

Er werd ook gesproken over bijzondere verhalen, zoals de mythe van Waterland, waar een gevaarlijk beest zou hebben geleefd dat mensen en dieren aanviel.

Dit verhaal is minder bekend en wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Er vond verder een reflectie plaats op de multiculturele samenleving waarin zij leven en de rol die orale geschiedenis hierin speelt.

Na de presentaties werd het publiek in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen of opmerkingen en suggesties te stellen. Er was een discussie over de betrouwbaarheid van orale geschiedenis.

De Javaanse geschiedenis kort belicht

De Javaanse geschiedenis in Suriname is nauw verbonden met de koloniale geschiedenis van het land. In de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werd Suriname geconfronteerd met de afschaffing van de slavernij (in 1863), wat leidde tot een tekort aan arbeidskrachten op de suikerrietplantages. Om dit probleem op te lossen, begon de koloniale overheid met het werven van contractarbeiders uit verschillende delen van de wereld, waaronder Java, een eiland dat deel uitmaakt van Indonesië.

Aankomst van de Javanen

De eerste groep Javanen arriveerde in Suriname in 1890. Vanaf dat moment kwamen er meerdere groepen, voornamelijk van 1890 tot 1939. Deze Javanen werden als contractarbeiders naar Suriname gehaald om te werken op de plantages, vooral op de suiker- en koffieplantages. Ze kregen een contract voor een bepaalde periode, vaak meerdere jaren, en werkten in ruil voor een salaris en huisvesting.

Cultuur en gemeenschap

De Javanen in Suriname hebben hun eigen cultuur, tradities, en religie meegebracht, wat heeft bijgedragen aan de multiculturele samenstelling van de Surinaamse samenleving. Ze introduceerden verschillende aspecten van de Indonesische keuken en tradities, zoals de “Javanese” en “Panjabi” feesten, en hun religie, met een groot aantal moslims onder hen.

Sociale en politieke ontwikkelingen

In de loop der jaren hebben de Javanen hun plek in de Surinaamse samenleving verworven. Ze hebben zich gevestigd en vormden hechte gemeenschappen, vooral in Paramaribo en omgeving. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 zijn de Javanen, net als andere etnische groepen, actief geweest in de Surinaamse politiek en hebben zij bijgedragen aan de ontwikkeling van het land.

Hedendaagse situatie

Tegenwoordig maken Javanen een belangrijk deel uit van de diverse etnische samenstelling van Suriname. Ze zijn vertegenwoordigd in verschillende sectoren van de economie en cultuur en hebben een actieve rol in de politiek. De Javanese gemeenschap in Suriname herdenkt haar geschiedenis en cultuur door middel van festivals en culturele evenementen, wat bijdraagt aan het behoud van hun identiteit in de multiculturele samenleving van Suriname.

De geschiedenis van de Javanen in Suriname is dus een belangrijk hoofdstuk in het grotere verhaal van de Surinaamse geschiedenis en de ontwikkeling van de samenleving als geheel.

CS

| dagblad suriname | Door: Redactie