MOODY’S VERHOOGT KREDIETRATING | SURINAME ZET STAP VOORWAARTS IN SCHULDENVERLAGING
| united news | Door: Redactie
Suriname boekt aanzienlijke vooruitgang in het terugdringen van de staatsschuld, blijkt uit de recente analyse van Moody’s.
Het internationale kredietbeoordelingsbureau heeft de kredietrating van het land met twee stappen verhoogd naar Caa1 en de vooruitzichten gewijzigd van positief naar stabiel. De overheidsschuld, die in 2020 een piek bereikte van 146% van het bbp, is naar verwachting eind 2024 teruggebracht tot ongeveer 74%. Deze daling wordt gedreven door structurele hervormingen en een sterke focus op begrotingsdiscipline, ondersteund door het IMF-programma.
Sinds de start van het IMF-programma in 2021 heeft de regering omvangrijke hervormingen doorgevoerd, waaronder de afschaffing van brandstofsubsidies en een gefaseerde verlaging
Moody’s voorspelt dat de schuldenlast de komende jaren verder zal afnemen. Bij een gemiddeld primair overschot van 2,5% van het bbp tussen 2024 en 2027, zal de overheidsschuld volgens het kredietbureau dalen tot
Dit biedt het land een stabiele uitgangspositie voordat aanzienlijke oliegerelateerde inkomsten gaan binnenkomen. Hoewel er belangrijke stappen zijn gezet, blijven er uitdagingen. In de eerste helft van 2024 bleef het primaire saldo achter bij de doelstellingen, met slechts een vrijwel neutraal resultaat in plaats van het beoogde overschot van 3% van het bbp. Daarnaast presteerden niet-belastinginkomsten ondermaats, mede door uitblijvende verhogingen van vergoedingen.
Moody’s waarschuwt dat de effectiviteit van het overheidsbeleid cruciaal blijft voor het handhaven van begrotingsoverschotten. Toch onderstreept de vooruitgang tot nu toe de positieve trend en biedt deze perspectief voor verdere economische stabiliteit en groei. Suriname lijkt op weg om zijn schuldenlast duurzaam te beheersen, terwijl het bouwt aan een financieel stabiele toekomst.
UNITEDNEWS
GERELATEERD AAN: MOODY’S VERHOOGD KREDIETWAARDIGHEID SURINAME MET KRITISCHE KANTTEKENINGEN
| united news | Door: Redactie