• donderdag 19 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MOETEN WIJ DE NDP WEL SERIEUS NEMEN? WAT DENKT DE NDP WEL VAN ZICHZELF?

| dagblad de west | Door: Redactie

Ik vraag mij af of de NDP wel serieus genomen moet worden met haar aangekondigde acties tegen het beleid van de huidige regering. De NDP leeft in een waan alsof het Surinaamse volk een verstand heeft, dat gelijk is aan dat van een ezel. Het moet de NDP duidelijk zijn, dat om het heden te begrijpen, wij terug moeten gaan naar het verleden. De wetenschap is er nog altijd om de oorzaken van alle situaties te achterhalen, waardoor beleid ontwikkeld kan worden om de oorzaken te elimineren en herhaling te voorkomen. Bij een goed onderbouwde wetenschappelijke analyse en onderzoek van

het huidige beleid, komen wij tot de conclusie dat de grootste veroorzaker van dit alles het desastreuze beleid is wat de NDP heeft gevoerd. Het is geen enkele NDP-regering gelukt om Suriname in goede staat over te dragen aan een andere regering. De situaties van Suriname bij machtsoverdracht in 1987, 1991, 2000 en 2010 spreken boekdelen. Daarom heb ik altijd gesteld dat NDP + regeermacht + monetaire/financiële reserves = afkeurenswaardige sociaalmaatschappelijk + slechte monetair situatie, oftewel een vernietigende sociaalmaatschappelijke atoombom. Het Surinaamse volk moet nu eens gaan beseffen, dat het weghouden van de NDP uit het machtscentrum, de oplossing is
om herhaling van een slechte sociaalmaatschappelijke situatie te voorkomen. Ik ben blij dat de politieke partijen zoals DA’91 en DOE, al hebben laten weten dat zij op geen enkele uitnodiging van de NDP zullen ingaan, omdat de NDP de oorzaak is van de huidige situatie in het land. NDP moet nu eens gaan beseffen dat zij steeds weer bij regeermacht dit land terugbrengt naar de afgrond, waarbij hun partijtoppers rijker worden, maar het volk steeds armer. NDP moet zichzelf een spiegel voorhouden en aan zelfreflectie gaan doen. Het voeren van een ondeskundig en corruptie faciliërend beleid door de NDP heeft gemaakt dat de regering Santokhi-Brunswijk vanuit een nuloptie moet starten om Suriname weer op te bouwen. NDP en regeermacht gaan duidelijk niet samen! Het zijn overduidelijk gezworen vijanden. NDP mag zich op haar borst slaan dat zij een grote mobilisatiekracht bezit, maar dat lost de problemen nog niet op. Laat de NDP haar mobilisatiekracht gebruiken om het volk de juiste oorzaak en veroorzaker van de huidige situatie voor te houden, want tot nu toe is ze alleen met mobiliserende misleidingen bezig. Wanneer jouw monetaire autoriteiten zich na jouw regeerperiode moeten verantwoorden voor de kantonrechter vanwege corruptie en machtsmisbruik, heb jij als politieke organisatie geen recht om te praten over economische en sociaalmaatschappelijk herstel, omdat jouw daden jouw voornemens absoluut niet rechtvaardigen!

Dat de huidige prijzen in de handelszaken hoog zijn, heeft alles te maken met het feit dat wij een importeconomie hebben. Vanwege de coronapandemie en de twee weken blokkade van de Suezkanaal in Egypte, heeft de scheepvaart een achterstand, waardoor de scheepvaartprijzen 8-10 maal hoger zijn dan vroeger, omdat de vraag naar verschepingen is vele malen hoger dan het aanbod aan verschepingsmogelijkheden. Indien de NDP Suriname daadwerkelijk had gemaakt tot de voedselschuur van de Caricom, zouden de prijzen zeker lager zijn dan ze nu zijn, maar helaas was alles gebakken lucht en dagdromen van hun leider.

Terwijl de NDP denkt de moraalridder uit te hangen, liggen bepaalde feiten die duiden op het voeren van wanbeleid duidelijk daar, te weten:

De ex-minister van Financiën is gelijk na de regeringswisseling op de vlucht geslagen, veroordeeld en nog steeds voortvluchtig.

De ex-directeur van SPSB, ex-governor en ex-directielid Centrale Bank van Suriname (CBvS), zijn allen achter de tralies, wachtend op het oordeel van de rechter.

Vanaf 2015 heeft de NDP-regering nooit de durf opgebracht om jaarverslagen van verschillende belangrijke instituten, waaronder de Centrale Bank van Suriname, uit te brengen.

Regering Bouterse-Adhin is de eerste Surinaamse regering die kasreservemiddelen van de banken bij de CBvS heeft verduisterd, en het IMF heeft opgelicht.

De informatie op de website van het Bureau voor de Staatsschuld was achterhaald, waardoor de samenleving bewust voor de gek werd gehouden, voor wat betreft de hoogte van de staatsschuld. Politieke partijen, waaronder de huidige coalitiepartijen, die gebruik hebben gemaakt van deze informatie om hun reddingsplan voor Suriname te schrijven, zijn bewust in de maling genomen door de regering Bouterse-Adhin. Tijdens de regering Bouterse-Adhin werd er van 2015-2020 19 miljard SRD ongedekt in de economie gepompt, waardoor de koers onder druk is komen te staan en is gaan stijgen. Terwijl elke deskundige weet dat de waarde van de SRD wordt bepaald door de waarde van de internationale reserve en goudvoorraad bij de CBvS, zijn het alleen de regering Bouterse-Adhin en hun nepeconomen die hebben uitgevonden dat een koers bij wet kan worden vastgesteld, nadat ze alles wat er te jatten viel bij de CBvS, hebben gejat en verbrast. Bij het aantreden van regering Bouterse-Ameerali in 2010, heeft de regering Venetiaan-Sardjoe een monetaire reserve van bijkans 1 miljard USD netto achtergelaten bij de CBvS. In 2011/2012 was deze reserve zelfs gegroeid naar 1,2 miljard USD netto. In 2012 heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een waarschuwend geluid laten horen richting de regering, omdat het overduidelijk werd dat de regering meer uitgaf dan zij verdiende, maar dit advies van de VES werd in de wind geslagen. Er werden allerlei grote projecten uitgevoerd w.o. renovatie van de werkkamer van de ex-OW-minister, Naschoolse Opvang, Carifesta, Aankoop Schoolboeken, Woningbouwprojecten etc. Aan al deze projecten is het geld verbrast en zijn enkele lieden duidelijk rijker geworden. Het is toch een schande dat alle projecten door de CLAD en het OM moeten worden onderzocht?

De regering Bouterse-Adhin heeft bij haar vertrek op 16 juli 2020, een bedrag van 563,5 miljoen USD bruto achtergelaten bij de CBvS. Dit bedrag bevat de resterende kasmiddelen (313 miljoen USD) en de swapdeal met China (137,7 miljoen USD). 563,5 – 313 – 137,7 = 112,8 miljoen USD heeft men achtergelaten. Indien wij de wederrechtelijke toegeëigende middelen op dat moment (de gejatte kasmiddelen van 195 miljoen USD en de IMF-middelen van 80 miljoen USD) aftrekken, betreffen de feitelijke netto middelen in kas bij overdracht 112,8 – 195 – 80 = -162,2 miljoen USD. In 2015/2016 waren alle deskundigen tegen de gang van regering Bouterse-Adhin naar het IMF, omdat er toen nog mogelijkheden waren om de economie van het land op rails te brengen, want toen was de staatsschuld 60% van het bruto binnenlands product (bbp). Bij de overdracht in juli 2020, was de staatsschuld bijkans 160% van het bbp. Regering Bouterse-Adhin is ondanks alle kritiek, toch naar het IMF gegaan, maar we hebben duidelijk gezien dat ze de organisatie heeft opgelicht. Het is overduidelijk dat de NDP zich niet kon houden aan de IMF-discipline, omdat ze met dat geld niet kon rommelen. Hierdoor zijn ze na de eerste storting vanuit het IMF, uit het programma gestapt. Regering Bouterse-Adhin is toen naar Uppenheimer gestapt, waar men is gaan lenen tegen een rente van bijkans tienmaal die van het IMF. Daarnaast had ze alle ruimte om te rommelen met dat geld. Naast Uppenheimer heeft de toenmalige regering China en India ook gemaakt tot de hoogste bilaterale schuldeisers. Nadat men overal nationaal en internationaal had geleend, is men overgegaan tot het verkopen van staatseigendommen, waaronder onroerende goederen. Terwijl volgens de Bankwet de CBvS alleen onroerende goederen mag bezitten die nodig zijn voor haar bedrijfsvoering, heeft de vorige regering toch kans gezien om onroerende goederen aan de CBvS te verkopen. Het ergste is dat bepaalde van de onroerende goederen zelfs eigendom waren van derden, waardoor gesteld mag worden dat de CBvS is opgelicht en misleid.

Conclusie

De NDP is niet de oplossing voor Suriname, omdat zij nooit heeft bewezen dat zij Suriname tot grote hoogten kan brengen. Wat bewezen is, is dat de NDP op grote voet leeft wanneer zij in het machtscentrum is door het uitvoeren van corrupte populistische projecten, waardoor elke regering die van haar overneemt, gedwongen wordt om een aanpassingsprogramma door te voeren. Ook is bewezen dat steeds wanneer de NDP aan de macht is, corruptie hoogtij viert. Met het huidige traject dat door de regering is uitgezet met het IMF, moet de NDP ver wegblijven van het machtscentrum. Het feit dat de NDP zich nu beijvert om zo snel mogelijk aan de macht te komen, heeft voor mij te maken met het ontginnen van de offshore olie- en gasvoorraden in 2025. NDP wil daar zijn om zichzelf te wederom verder te verrijken via haar operandi modus, namelijk door een corruptie faciliërend en zelfverrijkingsbeleid. Volk van Suriname, wees op uw hoede voor de wolf in schaapskleren! Laat dat gezegd zijn!

Ravenberg Ph.D, rub_rav@yahoo.com

| dagblad de west | Door: Redactie