• donderdag 07 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MOB lanceert psychologische hulpverlening voor adolescentenMOB lanceert psychologische hulpverlening voor adolescenten

| ABCSuriname | Door: Redactie

In verband met het UNICEF-MOB project: Improve access to adolescent gender-responsive physical and mental health services and awareness, lanceerde het medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) de service Psychologische hulpverlening voor adolescenten tussen 16-21 jaar.

Dit geschiedde op vrijdag 24 mei jongstleden op het terrein van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan de Rode Kruislaan. Onder aanwezigheid van de Directeur van Volksgezondheid: Drs. Rakesh Gajadhar Sukul MSPH, de vertegenwoordiger van de UNICEF: Javier Córdoba Ortega, de directeur van BOG: Drs.Radjesh Ori MPH en andere stakeholders werd ceremonieel de drie kamers in gebruik genomen. Het doel van deze service is om adolescenten in

de leeftijd van 16-21 jaar kosteloos psychologische hulpverlening te bieden in een veilige en ondersteunende omgeving waarin zij kunnen praten over un gedachten, gevoelens en uitdagingen. Samen met een psycholoog werkt de adolescent aan het begrijpen van zichzelf en het ontwikkelen van vaardigheden om beter om te gaan met stress, angst, depressie en andere problemen.

De directeur van Volksgezondheid benadrukte dat de gevallen over zelfmood en zelfbeschadiging niet uit de lucht komen. “Er zijn zaken die zich afspelen binnen de persoonlijke sfeer van mensen, waardoor hun emoedstoestand veranderd.” Hij is ook van mening dat het heel belangrijk is dat mensen ergens

terecht kunnen om te praten over hun problemen en gevoelens zodat een leven gered kan worden. Tot slot stelde hij dat dit initiatief niet alleen gepromoot moet worden, maar ook verder gedecentraliseerd dient te worden.

De directeur van het BOG is de UNICEF dankbaar voor de ondersteuning en sprak de hoop uit nog meerdere samenwerkingen aan te gaan. Hij gaf aan dat mentale gezondheid een belangrijk vraagstuk is dat aandacht behoeft. Directeur Orie verwacht dat middels dit project de bewustwording van de mentale gezondheid verbeterd wordt en de zichtbaarheid van het MOB wordt vergroot.

Volgens de vertegenwoordiger van de UNICEF ervaren adolescenten fysieke, socoiale enpsychologische veranderingen. Deze veranderingen kunnen het risico op psychische stoornissen, verhogen. Daarnaast spelen sociologische factoren ook een belangrijke rol op het welzijn van deze adolescenten. Onderzoek heeft uitgewezen dat 28% van de adolescenten in Suriname hebben toegegeven e,en depressie te hebben ontwikkeld, 33% stemde toe een angststoorniss te hebben ontwikkeld en 36% heeft reeds suïcidale gedachten gehad in het afgelopen jaar.

Met de lancering van deze dienst wordt de impact van het MOB gemaximaliseerd door het bieden van hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg aan een groot aantal adolescenten in Suriname.Tot slot hoopt hij dat wij met zijn allen de handen ineen slaan om de geestelijke gezondheid van ieder kind in Suriname te verbeteren.

| ABCSuriname | Door: Redactie