Regelmatig horen wij politici praten over 93% bosbedekking. Dit is een afgerond getal volgens de FAO definitie van bos: een aaneengesloten areaal van minstens 0,5 hectare waarop er bomen voorkomen van minimaal 5 m hoogte en waarvan de kroonbedekking minstens 10% is. Dit laatste betekent dat als je het areaal van boven uit zou bekijken er minstens 10% van het
areaal bedekt is door het bladerdek van de bomen. Binnen deze definitie van bosbedekking vallen ook bosarealen die er behoorlijk slecht uit zien: het gedegradeerd bos. De uitdaging voor Suriname is om bosdegradatie tegen te gaan en gezond bos te behouden, vrij van ongecontroleerde houtkap, illegale mijnbouw, watervervuiling, geluidsoverlast en overbejaging.
Voor ontwikkeling moet er wat bos worden omgezet in wegen, een stuwmeer, en arealen voor huizenbouw, landbouw, veeteelt of mijnbouw. Met deze ontwikkelingen is het mogelijk om meer dan 90% bosbedekking te behouden als land, het hoogste percentage ter wereld. Het is echter onmogelijk om 93% te behouden. Dit is
een afgerond getal van bijvoorbeeld 92,6 % maar het kan snel omslaan naar 92,4% of minder, en afgerond dus 92%.
Beleidsmakers kunnen liever praten over meer dan 90% bosbedekking en op het zelfde moment werken aan de volgende condities voor het in stand houden van gezond bos:- Toekennen van de collectieve grondenrechten aan in stamverband levende Inheemsen en Marrons (historisch hebben de Inheemsen bewezen de beste beheerders van het bos te zijn).- Een goed ruimtelijk ordeningsplan uitvoeren en zich hieraan houden (momenteel is er een trend om een deel van de voor houtoogst bestemde bosgordel te reserveren voor landbouw, een foute zaak).- Het beoefenen van bosbouw, landbouw en mijnbouw dient te worden uitgevoerd volgens gangbare milieu normen.- Het instellen van minstens 30% van ons landoppervlak als beschermd gebied (Suriname heeft zich internationaal gecommitteerd aan 30% in het jaar 2030 en momenteel is dat 14%).
- Verbeteren van het wegennet en een goede controle op het wegverkeer uitoefenen (dit ter voorkoming van illegale praktijken zoals hout- en drugssmokkel).
Zoals het nu is, is het zorgwekkend. De huidige leiders zorgen niet goed voor de natuur. Het is te hopen dat onze (toekomstige) leiders het goed beheer en behoud van onze natuur ter harte nemen.
Dr. Rudi van Kanten
(agroforester)