Media beleid oude en nieuwe regering
| snc.com | Door: adh Mahabier
Elke nieuwe regering kiest haar eigen beleid en een communicatiestrategie. Regering Santokhi / Brunswijk heeft ook besluiten genomen in hoe zij willen communiceren met hun doelgroep. De huidige regering lijkt goed bewust te zijn van goede communicatiestrategie. Vrij snel is men gestart met het ombuigen van de communicatie erfenis van de vorige regering. Dit was een verstandige keuze maar hoe anders is het communicatiebeleid van Regering Santokhi / Brunswijk?
Het kan niemand ontgaan zijn dat regeringen Bouterse I en II de bestaande media misbruikt heeft voor eigen partij propaganda. De STVS (Surinaamse Televisie Stichting) moest het ook ontgelden. Van mismanagement of corruptieschandalen van
Radio SRS (Stichting Radio-omroep Suriname), bekend van o.a. bakana-torie van Limbo, was tijdens regering Bouterse eveneens bedoeld voor interne partij propaganda. Hierbij werd door de presentator ronduit scheldend straattaal gebezigd, om alles wat krom is recht te praten. Dank aan Steven Reyme voor en over zijn uitspraak in de vorige zin, die nu vaker wordt gebruikt om het mediabeleid van Bouterse kort en krachtig samen te vatten.
Eén jaar na aantreden van Bouterse I zien wij een centralisatie van de overheidscommunicatie.
Tot in 2017 het Nationaal Informatie Instituut (NNI) met als Directeur-perschef Clifton Limburg werd opgericht. Dit als opvolger van de NVD. Clifton Limburg was ook de presentator van bakana-torie op Radio SRS. Ook de nieuwe website de-boodschap.today is ook rond die tijd gelanceerd om het beleid de NDP te promoten.
De NII komt strategisch op een moment dat Kabinet Bouterse/Adhin het zwaar begint te krijgen. Twee jaar eerder in 2015 was initiatiefgroep ‘Wij Zijn Moe’ van Curtis Hofwijks en Stephano Biervliet opgericht tegen het beleid van de Kabinet Bouterse/Adhin. Bijna dagelijks waren in er stakingen, protesten en corruptieschandalen in het land.
‘Wij zijn moe’ kreeg langzaam maar zeker steeds meer aanhang. NII, met Limburg als geheime wapen, was ongetwijfeld bedacht om het klagend volk kalm te houden en NDP aanhang te behouden voor de volgende verkiezingen. De NDP was vrij vroeg begonnen met hun verkiezingscampagne. Het laatste heeft de NDP geen windeieren gelegd.
Na de NVD en de NII(2017) is het nu in 2020 de beurt aan de Communicatiedienst Suriname (CDS). De regering Santokhi / Brunswijk kiest een nieuwe naam voor hun persdienst. Er komen een paar verwachte en onverwachte veranderingen. De woordvoerder van de VHP, Alven Roosveld, wordt de nieuwe directeur-perschef. Limburg wordt ontheven door Adjay Moensi, de directeur van het kabinet, vanwege andere beleidsinzichten. Er komt ook een einde aan het radio programma Bakana Tori van Limburg en vervangen met Lantiboskopu.
Verassend en onverwacht is de oprichting van directoraat Volkscommunicatie op het Kabinet van de Vicepresident. De nut en noodzaak van dit directoraat is nog niet helemaal helder. Een politiek motief is hier niet helemaal uitgesloten. De website de-boodschap.today is door regering Santokhi / Brunswijk behouden inclusief de oude berichten uit de tijd van NII. De nieuwe naam van de persdienst is consequent op alle communicatiekanalen doorgevoerd.
Als de verandering hierbij blijft dan kunnen we stellen dat op kanalenstrategie niet veel is veranderd. NII heet nu CDS, en de website ‘de-boodschap.today’ blijft in tact. Er is veel opgeschoond op communicatie gebied maar de communicatie erfenis van de vorige regering leidt tot een onoverzichtelijk geheel. Enkel voorbeelden: YouTube kanaal die die niet correspondeert met de website, het gebruik een gmail als contact emailadres en het ontbreken van een duidelijk klantcontact center. Hopelijk zal de nieuwe directeur-perschef gebruik maken van nieuwe ICT technologieën om hun communicatie uitingen te ondersteunen.
In de communicatie inhoud daarentegen wordt wel veel veranderingen verwacht. De kernboodschap in de communicatie zal gebaseerd zijn op de doelen van de nieuwe regering. Maar ook de stijl zal anders zijn. ‘Neks no fout’ zit niet in communicatie stijl van de huidige regering. De communicatie stijl zoals uit partij centrum Ocer of vanuit Bakana Tori zal hopelijk tot het verleden behoren.
Het opruimen van het algehele communicatie landschap van de afgelopen 10 jaar zit hopelijk in goede handen bij de nieuwe directeur-perschef. Met zijn communicatie achtergrond is er hoop op een fatsoenlijke communicatie richting het volk en het buitenland.
door: Ing. adh Mahabier
ICT Projectmanager Rijksoverheid Nederland
https://www.linkedin.com/in/arunmahabier/
Voor vragen neem contact op via de mail: SurinameNieuwscentrtale@gmail.com
Klik hier om meer artikelen van deze auteur te lezen.
| snc.com | Door: adh Mahabier