• donderdag 27 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Maisha Neus moet sorry zeggen tegen Yokohama

| sun.sr | Door: Redactie

De politica en activiste Maisha Neus heeft bakzeil gehaald in hoger beroep. Hiermee is een eind gekomen aan de rechtszaak die door Yokohama Trading aanhangig werd gemaakt tegen Neus. In 2018 publiceerde Neus een spotprent op haar facebookpagina. Na de aanmaning van advocaat Mr. Anoeschka Debipersad van Yokohama Trading om deze afbeelding te verwijderen van haar facebookpagina en haar verontschuldigingen aan te bieden, heeft Neus de illustratie verwijderd, maar weigerde de verlangde rectificatie.

Op de gewraakte afbeelding werd Yokohama afgeschilderd als een kapitalist en drugsbaron die de regering ondersteunt. Het bedrijf voelde zich hierdoor gegriefd en het was de mening toegedaan dat het in onredelijkheid slachtoffer werd van een lastercampagne die door Neus op touw was gezet. Het bedrijf kon zich niet voorstellen dat mensen, in dit geval een politica die hoort nationale ontwikkelingen na te streven, ongegrond, een nationaal bedrijf dat onder andere werkgelegenheid, belastingen en goede producten biedt, straffeloos zwart maken.

Neus verdedigde zich voor haar handelingen via de media, namelijk ‘Het delen van afbeeldingen niet strafbaar is en valt onder vrije meningsuiting. Ik, als politica heb dan ook mijn recht op vrijheid van meningsuiting gebruikt, zoals iedere andere burger, om deze cartoon via Facebook te delen. Dit mag als kwetsend, choquerend en verontrustend overkomen, maar wat telt, is dat ik daarmee het maatschappelijk debat heb willen dienen, en dat ik als verlengstuk daarvan het publiek belang van de burgers van Suriname als doelstelling hanteer’.

Nadat Yokohama in eerste instantie zijn gelijk niet kreeg bij de kortgedingrechter, besloot het in hoger beroep zijn standpunt te toetsen. Het Hof heeft uiteindelijk vandaag toch in het voordeel van Yokohama beslist en Neus zal moeten rectificeren in de kranten en op haar facebookpagina, tegen een dwangsom van SRD 250.000 per dag. De advocaat Debipersad zegt het vonnis te zullen afwachten.

| sun.sr | Door: Redactie