• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lokale bewoners klagen steen en been, terwijl toeristen zich vermaken

| de ware tijd | Door: Redactie

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — De contradictie in het binnenland is nooit zo groot als nu. Terwijl de binnenlandbewoners steen en been klagen over de hitte en droogte, vermaken de toeristen zich. Er wordt gezwommen, door het bos gelopen, over de rotsen geklauterd … handelingen die zijn omgedoopt tot ‘laag water-attractie’.

Maar voor de locals is de lage waterstand in de rivieren van het achterland geen pretje. Echter, waar de bewoners het als vervelend ervaren, is het spectaculair en avontuurlijk voor toeristen die het Boven-Surinamegebied bezoeken.

Meer interactie

Over de vele zandbanken, die droog zijn komen te liggen, worden nu strandwandelingen gemaakt en vindt er

meer interactie met de lokale bewoners plaats. Door de aanhoudende droogte zoeken veel dorpelingen momenteel verkoeling bij de rivier, wat een genot is voor toeristen die langs varen.

“De lage waterstand is niet voor iedereen vervelend. De vangst van de vissers is juist toegenomen” 

Gids Kenneth Lazo

De boottochten duren door de huidige situatie veel langer dan normaal; een bootrit stroomopwaarts van bijvoorbeeld het Menimi-vakantieoord naar Tapawatra Sula die normaal 2,5 duurt, neemt nu vijf uur in beslag.

Wie zich niet daaraan lijken te storen, zijn de veelal overwegend blanke buitenlanders. Ze kijken met bewondering naar de mannen wanneer die de boten noodgedwongen over

de sula moeten slepen. Dit is een echte mannen bezigheid. Niet alleen de bootsman, alle mannen in de boot, moeten een handje helpen.

Zeldzaamheid

Kenneth Lazo van Santigron werkt vanaf 1994 als gids. Hij is lid van de stichting United Tour Guides of Suriname, die zich ten doel stelt het belang van de gidsen te behartigen en hun imago op te vijzelen. Hij beaamt dat de toeristen in het Boven-Surinamegebied fantastische tijden doormaken.

Hij haalt als voorbeeld aan de kaaimannen die ’s avonds op de zandbanken kruipen en zo kunnen worden bezichtigd. Dat is een zeldzaamheid. Maar ook de manier waarop bootslui tussen de vele rotsen door de vaargeul weten te vinden om hun bestemming te bereiken roept bij de toeristen bewondering op.

Gevolgen

Maar terwijl de Europeanen zich in het gebied kostelijk vermaken, klagen de plaatselijke bewoners steen en been over het klimaat. De leerkrachten van de verschillende scholen bijvoorbeeld dreigen al een poosje naar Paramaribo terug te keren en de schooldeuren achter zich dicht te trekken. Zij hebben geen water; hun voorraadtanks zijn leeg.

De groenteaanplant is door de felle zon verdord, klagen de dorpelingen in koor. Wat het erger maakt, is dat de weersvoorspelling somber is. Dwight Samuel van de Meteorologische Dienst Suriname verklaarde eerder tegen de krant dat er zelfs eind november tijdens de kleine regentijd minder regen zal vallen dan normaal. “Dat is te wijten aan het natuurverschijnsel El Niño, dat dit jaar langer aanhoudt”, legde de meteoroloog uit.

Gidsen lijden ook onder de hitte, weet Lazo uit ervaring. “Hun reisprogramma wordt aangepast.” Omdat de zon soms fel is, wordt toeristen vaker aangeraden in de schaduw onder de bomen te gaan zitten, waar het minder warm is. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. “De lage waterstand is niet voor iedereen vervelend”, vertelt Lazo lachend. “De vangst van de vissers is juist toegenomen.”


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie