• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LOGISTIEKE PROBLEMEN TRANSPORT MELKVEE BIJ DE IMPORTEUR; NOG GEEN ZICHT OP DEFINITIEVE DATUM AANKOMST

| dagblad de west | Door: Redactie

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), is van plan 1500 melkkoeien uit Brazilië te importeren, als onderdeel van een plan de voedselzekerheid en de melkproductie in het land, te verhogen. Voor deze import is gekozen voor het ras Gyr, een rundveeras dat van oorsprong uit Gujarat (India) komt. Het vee wordt vooral gehouden voor de melk. In India wordt het ras verruimd met andere rassen, waaronder de Red Sindhi en de Sahiwal. Deze soort is ook veel naar Zuid-Amerika geëxporteerd.

Naar verluidt zijn er nog logistieke problemen voor de importeur waardoor er nog geen zicht is op een definitieve

datum van aankomst.

De verscheping heeft ook vertraging opgelopen door de strenge voorwaarden vanuit Brazilië, waaronder de eis, dat de koeien twee weken in quarantaine moeten worden geplaatst, voordat ze aan de melkveehouders worden gegeven. Het importproces zal naar verwachting ongeveer een jaar duren, en zal worden verdeeld over vier tot vijf bootladingen. De melkveehouders zullen aanpassingen moeten plegen aan hun stallen en weilanden, onder begeleiding van LVV.

Echter heeft LVV-minister Parmanand Sewdien aan lokale media gezegd, dat de quarantainefaciliteiten te Dirkshoop medio maart helemaal gereed zullen zijn, waarna veedeskundigen uit Brazilië zullen komen inspecteren. Volgens hem zijn de protocollen in Brazilië

met betrekking tot de export en opvang van vee, zeer streng.

Parmanand is van mening dat Suriname ook van zijn kant, ook voorwaarden aan de Braziliaanse autoriteiten heeft gesteld. Zo moeten de melkkoeien in Brazilië eerst worden gecontroleerd op ziektes, voordat ze verscheept worden. “Het is heel belangrijk, dat er geen ziektes worden binnengehaald die een bedreiging kunnen vormen voor de bestaande veestapel”, aldus de minister.

Suriname consumeert momenteel 7,5 miljoen liter melk per jaar, waarvan slechts een derde lokaal door de Melkcentrale wordt geproduceerd. De import van 1500 melkkoeien is bedoeld om de lokale productie te verhogen en te voorzien in een groter deel van de melkbehoefte van het land. De gyr-melkkoeien kunnen onder gunstige omstandigheden 40-50 liter melk per dag produceren. De Veehoudersbond Suriname volgt het importproces op de voet, in de hoop dat de geïmporteerde koeien van een beter ras zullen zijn, en zullen leiden tot meer betaalbare melkprijzen voor consumenten. Door de waardedaling van de Surinaamse munt is de melkprijs de afgelopen tijd flink gestegen.

Mechanisatie in de melkveehouderij, heeft net als in de akkerbouw, geleid tot verdringing van landbouwarbeiders en boerenfamilies die wel het gebruik van machines eigen hebben gemaakt heeft geleid tot arbeidsbesparing en meer efficiëntie. Het heeft ook de productieniveaus verhoogd met dezelfde arbeidsinput. In de geschiedenis van de melkveehouderij sinds de jaren 1950, heeft de invoering van meer machines geleid tot de verdrijving van arbeiders en een verminderde afhankelijkheid van menselijke arbeid in de industrie.

Het doel van de import van melkvee is om de afhankelijkheid van geïmporteerde melkpoeder te verminderen en de lokale melkproductie aanmerkelijk te verhogen.

| dagblad de west | Door: Redactie