• dinsdag 27 September 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Lichte daling wisselkoers komt door vijftal maatregelen’

| sun.sr | Door: Redactie


De wisselkoersen hebben reeds enige tijd een stijgende trend gehad, waarna het begin deze week lichtelijk omlaag ging. De daling van de koersen is te danken aan een vijftal maatregelen, afgesproken tussen de bankiers, cambio's, Centrale Bank & de regering. Daar is René van Rooij, directielid bij De Surinaamsche Bank, van overtuigd. 'Uiteraard zie je de daling niet meteen de volgende dag, maar het resultaat richting een dalende koers is nu wel te zien. Het is goed nieuws, ook voor ons', zegt van Rooij.

Maatregelen

De maatregelen betreffen: de verkoop van vreemde valuta door banken vanuit hun eigen reserves; een verruimde

retentieregeling van exportopbrengsten door te verkopen aan de deviezenbanken; een verruiming van het omzetten van contante naar girale US-dollars door de Centrale Bank; een verruiming van het aanbod aan vreemde valuta in de markt door interventie door de regering; en nadere ordening door de Centrale Bank van de retentieregeling waardoor de deviezenbanken retentiemiddelen tegen vaste wisselkoersen moeten kopen.

Eerder heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) verklaard dat de maatregelen, waaronder de retentieregeling, niet duurzaam zijn. Van Rooij zegt het belangrijk te vinden dat de maatregelen een snel effect hebben op de markt. 'Dat heeft de markt nodig'. In die zin zijn ze wel duurzaam.

Van Rooij weet niet waar de koers zich moet gaan stabiliseren. Dat is moeilijk in te schatten; maar de stijging moet wel afgeremd worden. 'Laten we in ieder geval de positieve dalende trend omarmen, zodat wij verder kunnen. Een belangrijk element is dat men stopt met speculatie. Dat heeft een opwaartse werking op die koers', aldus van Rooij.

Kritieken

Er is veel kritiek op het moment waarop er besloten wordt om in te grijpen. Als de koers eenmaal omhoog is, komt het niet meer terug. De DSB-topman zegt dat men al een tijdje bezig is met het vraagstuk over de wisselkoers. Het is volgens hem niet zo dat er te laat wordt ingegrepen. De gesprekken met de president lopen sinds 4 augustus.

Het is ook niet zo dat banken profijt hebben aan de instabiele en hoge wisselkoers, zegt van Rooij. 'Die indruk wordt soms wel gewekt, maar wij profiteren allemaal van een gezonde economie. De problematiek rond de wisselkoers is het laatste waar wij op wachten'.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie