• vrijdag 15 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leven met Thalassemie in Suriname

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het was 8 mei de Internationale Dag van Thalassemie en stond de wereld stil bij de bewustwording over thalassemie, een erfelijke bloedaandoening die ervoor zorgt dat je lichaam minder hemoglobine produceert dan normaal. Dit kan vermoeidheid, bloedarmoede, groeiachterstand en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Genetica en etniciteit 

Er bestaat een verhoogd risico van thalassemie op basis van familiegeschiedenis, genetica en etniciteit. Thalassemie komt het meest voor bij mensen van Zuid-Aziatische, Italiaanse, Griekse, Midden-Oosterse en Afrikaanse afkomst. Mensen van Zuid-Aziatische afkomst hebben een grotere kans dan andere groepen om minstens twee ontbrekende alpha-globine genen te hebben, wat kan leiden tot ernstige vormen van alfa-thalassemie, volgens

het Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute.

Asiyah 

Het is belangrijk om aandacht te vestigen op thalassemie vanwege de significante impact die deze aandoening heeft op individuen, families en de gezondheidszorg wereldwijd. 

Dagblad Suriname heeft gesproken met Valenciano Setrodiwerio, de ouder/mantelverzorger van de 9-jarige patiënte met thalassemie, Asiyah, om inzicht te krijgen in de uitdagingen en persoonlijke ervaringen met deze aandoening. Valenciano vertelde dat hij samen met zijn partner en de grootouders van Asiyah vanaf haar derde maand ervoor heeft gezorgd dat zij een goed mogelijke medische behandeling van de algemene doktoren en specialisten kreeg. 

Uitdagingen 

Volgens hem was het aan het begin moeilijk

om dit te verwerken. “Het gaat vooral om momenten waar het kind zoveel pijn van die infuusnaalden moest verdragen. Toen was er helaas geen andere manier dan het kind te troosten met verschillende afleidingen zoals speeltjes en/of kinderliedjes”, geeft Valenciano aan. Nu heeft zij een port-a-cath, waardoor de bloedtransfusie via een speciale naald veel makkelijker kan. Asiyah gaat nu ook zelf naar de ruimte van het lab voor een bloedafname, wat in het verleden heel moeilijk ging. “Deze port-a-cath is geschonken en operatief geplaatst door Surinaamse en Nederlandse artsen/chirurgen. Wij hebben samen met Asiyah leren leven met deze chronische bloed anemie”, zegt hij verder. 

Suriname Thalassemie Foundation 

Valenciano werd in 2022 benaderd om een bewustwording video opname te maken, op basis van een eerder geplaatste video op social media over thalassemie door een bekende motivational speaker. “Binnen twee weken ben ik benaderd door de hematoloog, drs Nicole Oldenstam en zij heeft ons geholpen om een groep te vormen met enkele mantelzorgers”, benadrukt hij. Toen ontdekte hij ook dat er een internationale dag is voor mensen met thalassemie, terwijl de wereldwijde organisatie dit reeds in 1994 had bepaald. “Vanaf dat moment hebben we besloten samen met de internist-hematoloog en andere ouders de internationale thalassemie dag te vieren in Suriname. Door heel veel gezamenlijke gesprekken is besloten dit jaar de stichting “Suriname Thalassemie Foundation” op te richten”, aldus Valenciano. 

Bewustwording 

Na veel persoonlijke gesprekken met verschillende ouders ontdekte Valenciano dat het grotendeels van de samenleving niet eens weet wat thalassemie is. “Door heel veel gebruik te maken van social media kanalen en het organiseren van bepaalde activiteiten hebben we elke keer steeds meer mensen bereikt met de informatie over thalassemie”, zegt hij. 

Activiteiten 

De ‘Suriname Thalassemie Foundation’ heeft afgelopen zondag een uitgebreide informatiedag gehouden voor de Thalassemie strijders en de mantelzorgers. Het was een druk programma met sprekers zoals drs.Oldenstam, drs. Amrika Anroedh (ayurveda practitioner/pedagoog), drs. Sulaika Joemai (klinisch psycholoog),

N. Kasandikromo (fysiotherapeut) en een rollenspel van Asiay en Tinashe. “Als bestuur hopen we dat met meer van soortgelijke activiteiten een zekere thalassemie bewustwording ontstaat”, aldus Valenciano. 

Beschikbare cijfers 

Hij stelde helaas geen exacte data beschikbaar te zijn over de juiste aantallen van Thalassemie in Suriname. “We werken er langzaam wel aan, zodat ook de rest zich kan aansluiten en we onze doelen kunnen bereiken. We vragen de gemeenschap om ook de  juiste informatie over thalassemie verder te delen en bewustwording te creëren. En dat vooral ook bloeddonoren zich regelmatig aanmelden bij de bloedbank, zodat er altijd genoeg bloed is voor onze strijders. De thalassemie patiënten zijn alleen beperkt op basis van hun regelmatige ziekenhuis bezoekjes en de aangeraden medicijnen. Maar zij willen graag ook een normaal leven hebben met een gelukkig gezin en een leuke baan”, aldus de ouder en mantelzorger Valenciano. 

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie