LANGDURIGE STUDIE VINDT GEEN LINK TUSSEN MOBIEL BELLEN EN HERSENTUMOREN
| united news | Door: Redactie
Foto: Studie vindt geen link tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren.|Bron: IPS
Een langdurige studie onder een kwart miljoen mensen concludeert dat er geen verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren. Lange tijd was er twijfel over dit onderwerp.
Het enorme succes van mobiele telefoons en andere draadloze communicatiemiddelen heeft geleid tot bezorgdheid over de elektromagnetische straling en radiofrequentie van mobiele technologie. Er bestond de vrees dat deze straling kanker of andere ziekten zou kunnen veroorzaken. Ook in Suriname steekt af en toe de discussie daarover de kop op. Onder meer
Twintig jaar geleden werd het COSMOS-onderzoek gestart, een internationale studie die het mobiel telefoongebruik van meer dan 250.000 hardnekkige mobiele bellers bestudeerde om te onderzoeken of deze mensen een hoger risico op hersentumoren lopen dan anderen die veel minder bellen.
De deelnemers uit Denemarken, Finland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk beantwoordden vragen over hun mobiele telefoongebruik. De onderzoekers kregen ook informatie over de gespreksduur van hun providers. Vervolgens werden de deelnemers gevolgd in kankerregistraties om eventueel nieuw ontwikkelde hersentumoren te ontdekken.
De resultaten van het onderzoek zijn goed nieuws
“Voor het eerst heeft een cohortstudie aangetoond dat degenen die de meeste uren getelefoneerd hebben geen hoger risico lopen op het ontwikkelen van een hersentumor dan anderen,” zegt Maria Feychting, hoofdauteur van de studie en hoogleraar Milieugeneeskunde aan het Karolinska Instituut in Zweden.
Waren de eerdere twijfels over een gezond gebruik van mobiele telefonie dan op niets gegrond? “Sommige van die studies hebben een verband gemeld tussen het gebruik van mobiele telefoons en het voorkomen van hersentumoren,” leggen de onderzoekers van de COSMOS-studie uit.
In die eerdere onderzoeken werden mensen die al waren gediagnosticeerd met een hersentumor en gezonde controlegevallen gecontacteerd. “Met een dergelijke aanpak bestaat het risico dat de patiënten hun vorige mobiele telefoongebruik overschatten. Dergelijke geheugenfouten kunnen van invloed zijn op de resultaten.”
Deze laatste studie liet deelnemers vragen beantwoorden nog voordat iemand ziek werd. Daarom kan de ziekte geen invloed hebben gehad op hoe deelnemers zich het vroegere mobiele telefoongebruik herinnerden.
TECH
| united news | Door: Redactie