• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dubbele salarissen DNA-leden worden aangepakt

| keynews.sr | Door: Redactie

Met de regulering van de geldelijke voorzieningen van de drie machten zullen ook de dubbele salarissen van de DNA-leden bij de overheid aangepakt worden. Dit maakte Asiskumar Gajadien maandagavond bekend in het programma To The Point op Apintie.

Erzijn DNA-leden die adviseurs zijn van enkele ministers. Deze parlementariërs moeten dan de ministers, die zij adviezen geven, in het parlement ter verantwoording roepen. Er werd in juni 2022 een wet ingediend door Gajadien en Kishan Ramsukul, Obed Kanapé om dit te reguleren.

De artikelen die in deze wet zijn geformuleerd, zijn opgenomen in de wet geldelijke voorzieningen van de drie machten. “We hebben dit gedaan

zodat we niet twee wetten krijgen.” De dubbele salarissen van de DNA-leden zullen met deze wet zeker gereguleerd worden.

Gajadien zei verder dat met het landelijk evenredigheidskiesstelsel de DNA-leden voltijds beschikbaar zullen moeten zijn om het volk te dienen en niet parttime. “Er zal meer nadruk door de DNA-leden gelegd worden op het totaal land en niet alleen op districten.”

Tijdens de behandeling van de wet over de geldelijke voorzieningen van de drie machten kwam wel naar voren dat DNA-leden van het volgende parlement een forse loonsverhoging mogen verwachten bij de goedkeuring van de wet. Een DNA-lid verdient nu gelijk aan een onderdirecteur

van een departement en dat is SRD 18.000.

En als deze wetten aangenomen worden dan zal de bezoldiging dicht bij de SRD 45.600 liggen. Met alle toelages en andere voorzieningen zal een DNA-lid meer dan SRD 82.000 per maand opstrijken. De vicevoorzitter van het parlement zal minimaal SRD 108.000 per maand binnenhalen, terwijl de voorzitter minimaal SRD 150.000 per maand zal krijgen.

| keynews.sr | Door: Redactie