• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Landelijke woningbouwproject fase I begonnen te Reeberg

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken legt uit dat het landelijke woningbouwprogramma fase 1 van de regering Santokhi al lang is begonnen te Reeberg. Hij verduidelijkt dat het in deze fase gaat om gebieden waar honderden mensen grondpapieren voor hebben ontvangen, maar geen toegang hebben tot de gronden. Die worden nu verkaveld. 

Naast Reeberg zijn er vijf projecten in beeld gebracht, die ontsloten zullen worden zoals Richelieu te Commewijne, een project nabij Hazard in Nickerie en Crepi te Charlesburg. Afhankelijk lag het in de bedoeling dat er dinsdag 14 november 2023 een aanvang zou worden gemaakt met het aanleggen

van de infrastructuur te Crepi, maar vanwege verplichtingen van de president  is dit verschoven. 

"De president wil graag aanwezig zijn tijdens deze activiteit," zegt de minister. Hij legt uit dat wanneer de gebieden zijn ontsloten, de mensen zelf zullen kunnen bouwen. Fase 2 is in voorbereiding, voegt hij eraan toe. Er wordt gekeken naar investeerders om over te gaan tot het ontwikkelen van projecten voor huizenbouw. Dit, in het kader van de public private partnership.

Samen met China zal de regering 350 huizen bouwen te Reeberg. Het project is van 2019, dat overigens  een schenking is van de
Chinese regering. Een delegatie uit China heeft bij een recent bezoek waarbij de plattegrond en de goedgekeurde bouwtekeningen gebracht. De delegatie is inmiddels weer vertrokken, waar het proces van aanbesteding wordt ingezet. 

OW zal het geheel bouwrijp maken en voorzien van de nutsvoorzieningen. Nurmohamed laat optekenen dat dit project volgend jaar, indien alles volgens plan verloopt, echt van de grond zal komen. 

Hij heeft recent een bezoek gebracht aan de prefab woning fabriek 'Broad Homes Suriname PC Factory' te Smalkalden die toentertijd een paar modelwoningen had opgezet. De bewindsman legt uit dat de huizen overwoekerd zijn en de kostprijs ook aan de hoge kant ligt. 

Voor een woning wordt er minimaal US$30.000 gevraagd. De OW-topper merkt op dat dit project zou kunnen doorgaan als  er draagkrachtigen zijn die het bedrag neer zouden kunnen tellen. Het besluit moet echter nog worden genomen. 

Met de fabrikant is onderhandeld en is gevraagd of de prijzen lager kunnen, zodat het aantrekkelijk wordt voor onder meer de ambtenaren. Het laatste woord is volgens de minister nog niet gezegd. Als het bedrijf akkoord gaat met het voorstel kunnen er binnen twee weken tientallen huizen worden opgezet, aldus Nurmohamed.

| starnieuws | Door: Redactie