• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Landbouwers ontvangen in april materieel ter waarde van US$ 400.000

| suriname herald | Door: Redactie

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft meer dan 400 landbouwmachines en -werktuigen overhandigd aan landbouwers uit de districten Paramaribo, Saramacca, Commewijne, Wanica en Para. De overhandiging vond op vrijdag 31 maart plaats aan begunstigden van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), dat wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met financiële ondersteuning van de Europese Unie (EU).

Foto: LVV

Ook landbouwers uit Nickerie, Coronie, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini zullen in het kader van dit project landbouwbenodigdheden ontvangen. Tegen eind april 2023 zullen meer dan 1600 landbouwmachines met een waarde van US$ 400.000 worden

geleverd. Sinds december 2022 is SAMAP gestart met de overhandiging van landbouwmachines, werktuigen en diensten die zijn toegekend in de tweede oproep van de Matching Grant Facility. Meer dan 14.000 goederen en diensten met een geschatte waarde van meer dan USD 2,8 miljoen zullen worden ingekocht en geleverd aan 169 begunstigden.

Erick Zeballos, Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, zegt dat de FAO middels deze leveringen landbouwers en producenten in staat stelt te beschikken over de meest noodzakelijke hulpmiddelen om de landbouwsector in Suriname naar een hoger niveau te tillen. LVV-minister Parmanand Sewdien sprak van een mijlpaal. Er waren volgens hem ruim

800 ingediende projecten, en is er een gedegen selectieprocedure geweest. “De machines en apparatuur zijn klaar voor gebruik, wat betekent dat u uw projecten kunt implementeren om de productie te verbeteren, de productiviteit te verhogen en de markttoegang voor uw producten te vergroten”, aldus de bewindsman.


Foto: LVV
Dennis Mangkoenredjo, landbouwer van Powakka, zegt dat de landbouwers met verschillende uitdagingen worden geconfronteerd. De machines zullen niet alleen helpen om de problemen op te lossen, maar ook resulteren in het verhogen van hun winstgevendheid en inkomsten. Een van de high-tech machines die is overhandigd, is een drone voor besproeiingswerkzaamheden, aan Zudo Tropical NV. “Innovatie in de landbouw is tegenwoordig enorm van belang om te concurreren en voldoen aan internationale voedselveiligheidsnormen”, aldus landbouwer Henk Sojo.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie