Land te koop
| starnieuws | Door: Redactie
Huidige, vorige machthebbers en politici zijn nauw betrokken bij grondmalversaties. Enkele geheugenopfrissertjes: De voorzitter van de KTPI, tevens minister werd in 1977 veroordeeld, voor het aannemen van steekpenningen voor landbouwgronden. In 1980 hebben de militairen de regering-Arron omvergeworpen omdat ze deze en de politieke elite beschuldigde van slecht bestuur, nepotisme, corruptie en gesjoemel met gronden. Tijdens de militaire periode en daarna, hebben deze zelfde militairen en de aan hen gelieerde personen zich grote lappen grond en concessies
Zij vormen de nieuwe politieke en corrupte elite. Na 1992, tijdens twee regeringen Venetiaan en periode Wijdenbosch, hebben corrupte politici ruimte gekregen om huis te houden met onze gronden. Er werd zelf voor PL een ministerie van grondzaken (ROGB) gecreëerd. We kennen de erupties daarna: de “dik en en tek en” stichtingen en afzwaaipercelen voor alle ministers in 2010, de ondergewaardeerde panden door de minister van NH onder president Wijdenbosch. Goud- en houtconcessies die als water werden verdeeld onder de politici die deze vaak doorverkochten of door exploitatie stinkend rijk zijn geworden.
Onder de 2 regeringen Bouterse waren er meerdere ROGB en andere ministers die grond- en concessie malversaties pleegden. Uitgifte van concessies en gronden aan politieke vrienden, partijsponsoren en familie ook in de area of interest rond de concessies van Iamgold en de kavels aan de cultuurtuinlaan. Onder Santokhi de Sabaku en Kronenburg schandalen en nu grond voor de Mennonieten via pseudo organisaties en stichtingen. Politici achten het volk achterlijk en liegen ons voor en gebruiken etnische en andere flauwe argumenten op kritiek vanuit de samenleving.
Ik walg van alle kolder die komt uit DNA. De kwaliteit en het volksbelang in DNA liggen gewoon op de vuilnishoop en wij accepteren dit. Dit gaan ze voortzetten als er niks gebeurt, totdat er maar 10% bos over is, alle rivieren zijn vervuild en 2% van Surinamers 90% van het land bezitten. Zonder bestemmingsplannen en de waarborging van de grondenrechten. Totaal genietend van de financiële voordelen. Is ons land te koop?
Heb jij niet het recht op een stukje grond of woonruimte? Moet je een politicus slijmen, bedelen voor grond, een voedselpakket of een baan? Zijn politici eigenaren van het land? Zie jij een lange termijn ontwikkeling voor jezelf, jouw kinderen en andere Surinamers onder deze leiders? Word je niet voor de gek gehouden door zogenaamde nationale of etnische groepsbelang partijen, terwijl je wordt bestolen? Zijn dat jouw leiders waarachter je loopt? Moet je andere politieke leiders uit progressieve partijen, met meer verstand en visie, die eerlijkheid nastreven, niet de ruimte geven om dit land te leiden? Deze vraag dient elke Surinamer te beantwoorden om gerichte acties te ondernemen.
Wel, Ons land is niet te koop! Wij, het volk zijn de eigenaren! Dus de enigen die dit kankergezwel kunnen stoppen. Door te DOEn wat nodig is. Door etnische politiekvoering los te laten en met verstand de ontwikkeling van zichzelf en het land te beoordelen en keuzes te maken.
Een betere manier om dit land te leiden is door een landhervorming te plegen, die past in een ontwikkelingsvisie. Een voorlopige stop van de uitgifte van domeingronden en concessies. De regering die samen met het bedrijfsleven, wetenschappers, instituten, maatschappelijk middenveld, Inheemse en Marron gemeenschap-vertegenwoordigers naast een ontwikkelingsplan, bestemmingsplannen gaat maken. Alle domeingronden en concessies die zijn uitgegeven en reeds jaren braak liggen worden ingetrokken, geheel of gedeeltelijk. Dat er landhervormingswetgeving komt waarbij slechts bepaalde domeingronden alleen door de staat kunnen worden verkocht op basis van bestemmingen. Dat slechts bepaalde rechten kunnen worden verschaft op gebruik domeingrond, maar geen eigendomsrecht. Dat wordt vastgelegd dat wijziging van de plannen alleen via wijziging van de Grondwet kan geschieden.
Dat middels milieuwetgeving de rechtgebruiker jaarlijks betaalt voor gebruik en herstel van het land en andere verplichtingen. Daarnaast dient corruptie rigoureus te worden aangepakt (van 180 landen stond Suriname in het jaar 2022 op plek nummer 85 van de TI Corruptie Index). Straffen en sancties dienen te worden verzwaard met jarenlange gevangenisstraffen (gelijk aan doodslag), beslaglegging op alle tegoeden en gronden van de ‘corrupteling’ die eerst dient te bewijzen hoe de middelen van hem en familieleden op legale wijze zijn vergaard en of belasting over is betaald. Dat de Wet Instaat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdrager wordt opgeheven en vervolging volledig wordt overgelaten aan het OM.
Laten we DOEn wat nodig is!
Steven AlfaisiVoorzitter DOE| starnieuws | Door: Redactie