• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kwatta, de legendarische chocoladereep uit Breda, straks ook op film

| algemeen dagblad | Door: Peter Ullenbroeck

BREDA - De Bredase filmproducent Bas Bakker maakt een documentaire over Kwatta, de bijna legendarische chocoladerepen die in de vorige eeuw in Breda werden gemaakt. 

Het gaat om een serie van acht korte afleveringen die begin volgend jaar bij Omroep Brabant te zien zullen zijn. Kwatta was tot ver in de vorige eeuw een begrip in Nederland en daarbuiten. Ondanks dat de fabriek al lang niet meer bestaat, hebben sommige ouderen het nog steeds over Kwatta als ze chocola bedoelen.

Suriname

"Een fascinerend verhaal’’, zegt Bakker die vorig jaar bij toeval in aanraking kwam met de geschiedenis van de wereldberoemde reep. ,,We waren

in Suriname aan het draaien voor een andere film, vlakbij de plantage waar de fabriek in Breda destijds zijn cacao vandaan haalde. Ik was benieuwd en op een vrije dag zijn we daar op de bonnefooi naartoe gegaan. Daar troffen we iemand die nog op plantage had gewerkt.  Mooie verhalen wist die nog te vertellen, we hebben toen ook camerabeelden gedraaid van hem en de plantage.’’

Eenmaal thuis besloot Bakker zich verder in de geschiedenis van de reep te verdiepen en ontstond het idee van een serie afleveringen over dit opmerkelijk stukje Bredase geschiedenis. Het Stadsarchief en het Breda’s Museum waar

nog het nodige over de geschiedenis van Kwatta te vinden is, waren direct enthousiast en zegden hun medewerking toe.

Tijd ver vooruit

,,Het idee is om acht afleveringen te maken die allemaal een eigen thema hebben. En dan moet je onder andere denken aan een aflevering over oud-werknemers van de fabriek, de plantage in Suriname of de marketing rond de chocoladereep. Nu doet ieder merk aan marketing maar in die tijd was dat nog heel ongebruikelijk. Kwatta was op dat gebied zijn tijd ver vooruit.’’

De chocoladefabriek van Kwatta in Breda in 1952.

De chocoladefabriek van Kwatta in Breda in 1952.

Oproep

Voor de serie afleveringen is Bakker nog op zoek naar mensen die indertijd bij Kwatta betrokken waren. ,,Oud-medewerkers bijvoorbeeld. Of mensen die nog over 8 mm-filmbeelden of foto’s beschikken die daar gemaakt zijn. Alles wat ons een beter beeld geeft over deze Bredase chocoladefabriek van weleer is welkom.’’ Wie denkt iets te hebben kan mailen naar kwatta@playbackimages.com.

Grootste werkgever

De Kwattafabriek in Breda stond aan de Middellaan en was in de eerste helft van de vorige eeuw zo’n succes dat het zelfs de grootste werkgever van de stad was. De fabriek werd in 1883 gesticht door banketbakker P. de Bondt. Dat deed hij samen met ondernemer Gustaaf van Emden die in Suriname een plantage bezat die Kwatta heette, vermoedelijk vernoemd naar een soort aap die daar in de jungle voorkomt.

Lees verder onder de foto

 

Kwatta was met het in markt zetten van zijn chocola zijn tijd ver vooruit. Allerlei dingen werden bedacht om de chocola aan de man te brengen zoals dit Kwattasoldaatje.

 

Kwatta was met het in markt zetten van zijn chocola zijn tijd ver vooruit. Allerlei dingen werden bedacht om de chocola aan de man te brengen zoals dit Kwattasoldaatje.

Leger

In 1907 ging de fabriek verpakte chocoladerepen maken en dat bleek een schot in de roos. Vooral het leger nam de repen in grote getalen af. Aan de populaire chocola werd een goede public relations gekoppeld met tinnen kwattasoldaatjes en Kwatta werd in het dagelijks taalgebruik synoniem voor chocolade evenals de slogan ‘Alle ogen zijn gericht op Kwatta’.

Na de Tweede Wereldoorlog verloor Kwatta zijn greep op de markt en in de jaren zeventig sloot het bedrijf. Het omvangrijke complex werd gesloopt. De naam Kwatta werd verkocht en leeft nog altijd voort in Belgische chocoladeproducten.

| algemeen dagblad | Door: Peter Ullenbroeck