• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Krijgsraad Suriname hervat 30 april Decembermoordenzaak tegen Bouterse

| nos.nl | Door: Redactie

De Surinaamse krijgsraad gaat op 30 april verder met de inhoudelijke behandeling van het Decembermoordenproces tegen oud-president Desi Bouterse. De raad verwierp vandaag alle bezwaren in de zogeheten verzetszaak die de advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, had aangedragen. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de inhoudelijke behandeling van zaak.

Bouterse werd in 2019 bij verstek veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moordpartij op tegenstanders van het regime in 1982. Vanwege het verstekvonnis had hij niet de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, maar moest hij eerst verzet aantekenen. De zitting van vandaag ging over deze verzetszaak.

Volgens

advocaat Kanhai is onder meer het toetsen van de omstreden amnestiewet, die Bouterse en andere verdachten vrijpleitte, voorbehouden aan een burgerrechter en niet aan een strafrechter, zoals de krijgsraad. Hij wil dat de raad zich onbevoegd verklaart. Ook zou de dagvaarding van Bouterse niet aan de wettelijke vereisten hebben voldaan en dus nietig moeten worden verklaard.

Getuigen

Verder had de toenmalige auditeur-militair die de dagvaarding had getekend dat volgens Kanhai niet mogen doen, omdat hij toen nog niet benoemd was. De rechter, Cynthia Valstein-Montnor, ging niet mee in de tegenwerpingen van de verdediging van Bouterse.

"In theorie wordt de zaak opnieuw behandeld, zal

bij de volgende zitting het verhoor van Bouterse beginnen, en mag Bouterse met zijn getuigen komen", legt correspondent Nina Jurna uit. "Uiteindelijk volgt een vonnis en dan kunnen beide partijen, zowel het OM als Bouterse, nog in hoger beroep. We zijn er dus nog lang niet."

Bouterse zei na afloop van de zitting dat hij nog niet weet of hij getuigen zal oproepen. "Ik houd me met andere zaken bezig dan waar we net vandaan komen. Dus ik maak me niet druk over getuigen."

De inmiddels 75-jarige Bouterse werd in november 2019 bij verstek veroordeeld voor het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders door het toenmalige militaire regime in 1982. Bouterse was toen bevelhebber van het leger.

Hij tekende verzet aan tegen het vonnis. Dit werd in januari 2020 toegekend. Dat er nu pas tot de inhoudelijke behandeling wordt overgegaan heeft te maken met de vertraging die is opgelopen vanwege de coronamaatregelen en door de behandeling van de bezwaren van advocaat Kanhai.

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers uit 1982 vertegenwoordigt, deed een beroep op de krijgsraad om vaart te maken met het proces. "De nabestaanden wachten al 39 jaar op gerechtigheid", zei Essed. "De fase die nu is bereikt is dat alle blokkades zijn opgeruimd en weg vrij is om de verzetszaak voort te zetten."

| nos.nl | Door: Redactie