• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KORTE LEVEN VAN CASSAVEFABRIEK

| dagblad de west | Door: Redactie

De cassavefabriek die enkele jaren geleden in het district Para is opgericht, heeft een kortstondige levensduur gekend. Het enige dat wij nu hebben, is het gebouw en het perceel waarop het staat en dat overwoekerd is met onkruid. De fabriek, Innovative Agro Processing Industries (IAP) N.V., was door president Desi Bouterse geopend in december 2012.

In 2014 werd dit bedrijf, dat zich richtte op het produceren van cassaveknollen en later ook casavemeel, operationeel. We weten allemaal dat er vanaf het begin problemen waren, de beloofde productie bleef maar uit.

In naam van dit bedrijf werd er een beroep gedaan op diverse boeren

om cassave te planten. Echter was het bedrijf niet in staat om de productie van deze boeren op te kopen. Uiteindelijk was het bedrijf slechts in staat om een handje af te nemen bij enkele boeren.

Nauwelijks twee jaar later kan er gezegd worden dat deze cassavefabriek een doodgeboren kind is. Men is niet in staat geweest om de nodige investeringen te plegen voor een product dat daadwerkelijk wat inkomsten voor Suriname kon genereren. Nu hebben we geld verloren aan dit bedrijf, het gebouw staat er nog en er wordt letterlijk niks mee gedaan. Boeren die zoveel hebben geplant voor de fabriek, zitten nu met hun productie en kunnen die moeilijk kwijt.

Burgers zijn hierdoor dubbel voor de gek gehouden, want behalve dat boeren hun productie aan het bedrijf konden leveren, werd er ook voor werkgelegenheid in het district gezorgd. Nu blijkt dat het complex is gegeven aan het leger. De president heeft nog geen tekst en uitleg gegeven waarom het aan het leger is afgestaan en wat zij ermee zal doen. Overigens moet de overheid geen geld stoppen in bedrijven als een gedegen bedrijfsplan ontbreekt. Na twee jaar trekt ze zich terug en maakt de productie met de grond gelijk. Dit zal zich in de nabije toekomst weer voordoen. Tijdelijke voor de gekhouderij. Hopelijk sluiten de burgers hun ogen nu niet meer voor deze zaken.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie