Keratine uit kippenveren basis voor biostimulant
| snc.com | Door: Redactie
Kippenveren. Het is niet meteen de afvalstroom waar je aan denkt bij een slachthuis. Bij huiden en botten hebben we wel een idee wat ermee gebeurt. Fabrieken maken er onder meer schoenen en snoepjes van.
Wat kunnen we met kippenveren? Planten beter laten groeien, bedachten Vlaamse onderzoekers want we eten zoveel kip en ei dat we barsten van de veren. Momenteel belanden kippenveren nog vaak in het afval en worden ze domweg omgezet in stroom.
In veren zit het stofje keratine. Het zit ook in onze nagels en haren.
Veren van je eigen kippen op de moestuin gooien werkt overigens niet, helaas. Ze moeten even industrieel bewerkt worden voor een goed resultaat.
BRON: foodlog
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
Vlaamse onderzoekers vinden manier om gigantische afvalberg aan kippenveren tweede leven te geven
Jaarlijks belandt 40.000 ton aan kippenveren bij het afval in Vlaamse slachthuizen. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om die gigantische afvalberg te gebruiken om planten beter te laten groeien.
We staan er niet bij stil, maar dat gebraden kippetje op ons bord brengt een enorme afvalberg mee. De duizenden tonnen pluimen worden nu vernietigd, maar enkele UGent-onderzoekers en het bedrijf Stamagro uit Dendermonde hebben een manier gevonden om die veren een tweede leven te geven.
“In die veren zit de stof keratine, die ook in onze nagels en ons haar zit”, zegt professor Erik Meers, aan de UGent gespecialiseerd in hernieuwbare grondstoffen. “Die bestaat uit waardevolle eiwitten, die je kan recupereren.”
Visvoer en mest
Stamagro groeide uit het bedrijf Empro, opgericht in 2015 om pluimvee-eiwitten te gebruiken voor onder meer visvoer en mest. Samen met de UGent-onderzoekers heeft het bedrijf uit die eiwitten nu een zogenaamde biostimulant ontwikkeld. “Vergelijk het met supplementen die mensen nemen bovenop hun voeding”, zegt Meers. “Een biostimulant kan je aan planten geven om ze beter bestand te maken tegen stress (denk aan langdurige hitte, red.) of ziektes. We maken de plant eigenlijk sterker.”
Bovendien hebben gewassen als tarwe dankzij de biostimulant minder meststoffen nodig. Dat betekent: minder uitstoot van CO₂ en stikstof om mest te produceren. Mooi meegenomen gezien de huidige klimaatuitdagingen.
Lang proces nodig
Vooraleer je je kippen in de tuin gaat pluimen om de veren op je moestuin uit te strooien: de pluimen doorstaan eerst een heel proces. Ze gaan in een warm bad en worden onder hoge druk afgebroken tot kortere stukjes. Daarna worden er enzymen op losgelaten die de stukjes afbreken tot aminozuren. Het product is nu al op de markt, maar wordt de komende tijd nog verbeterd samen met de UGent. “Het is een mooie evolutie dat we in Vlaanderen in plaats van afval te verwerken, nieuwe grondstoffen creëren”, zegt Meers. (jvde)
| snc.com | Door: Redactie