• zondag 27 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KANSEN OP OAS-TOPBAAN RAMDIN NEMEN AF

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en rechts diplomaat Ruben Ramirez Lezcano | Auteur: Armand Snijders.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, hoopt al jaren de functie van secretaris-generaal bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in de wacht te slepen.

Zijn kansen nemen echter af. Want er heeft zich een zeer serieuze tegenkandidaat aangediend: Ruben Ramirez Lezcano, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay. Die voldoet beter aan het profiel dan Ramdin.

Tegen Ramdin bestaat er niet alleen weerstand vanwege de vele blunders die hij de afgelopen jaren als minister heeft begaan, ook geografische bezwaren staan een benoeming in de

weg. Er zijn binnen de OAS stilzwijgende afspraken dat de post van secretaris-generaal bestemd is voor één van de belangrijke en invloedrijke landen op het Zuid-Amerikaanse continent zoals Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador en Uruguay.

Voor de post van assistent secretaris-generaal kunnen de kleine landen uit Midden-Amerika en het Caribisch gebied meedingen. De Verenigde Staten en Canada zijn uitgesloten van deze hoogste functies, maar bepalen zoals zo vaak voor een belangrijk deel wél de agenda en de richting van de OAS.

Ramdin ambieerde de functie van secretaris-generaal van de OAS al in 2015 – toen hij van 2005 tot 2015 assistent secretaris-generaal

was – maar dat werd door de toenmalige regering-Bouterse niet ondersteund. De redenen daartoe zou te maken hebben met het feit men bij internationale organisaties liever niet wil dat één persoon deel uitmaakt van de leiding.

De vrees bestaat dan dat die persoon de organisatie kan gaan beschouwen als zijn of haar eigendom en niet meer onafhankelijk en objectief kan functioneren. Na zijn tien jaar als assistent zou Ramdin nogmaals vijf of tien jaar als secretaris-generaal kunnen dienen en dat werd om die reden door veel landen bij voorbaat onwenselijk geacht.

Toenmalig minister Winston Lackin van Buitenlande Zaken was daarnaast goed op de hoogte van de gevoelens en sentimenten in Latijns-Amerika. De secretaris-generaal is zoals gezegd traditiegetrouw sinds de oprichting van de OAS vrijwel altijd afkomstig uit een van de grote landen op het Zuid Amerikaans vasteland.

De enige uitzondering was Miguel Rodrigues uit het Midden-Amerikaanse Costa Rica, die in september 2004 aantrad maar een maand later opstapte nadat bekend was geworden dat hij zich als president (1998-2002) schuldig had gemaakt aan corruptie in eigen land. Dat was dus geen succes.

Op basis van die argumenten was het een weloverwogen en wijs besluit van de toenmalige regering om hem niet voor te dragen. Maar Ramdin was er in ieder geval niet blij mee. Hij greep daarom als VHP’er zijn kans in 2020 met beide handen aan om Bibis-minister te worden. Zijn belangrijkste doel was om alsnog een gooi te doen naar de door hem zo gewenste baan bij de OAS en in mindere mate de belangen van Suriname in de wereld zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

De zegen van de regering van zijn partijgenoot Chandrikapersad Santokhi heeft hij echter voor een vervolgcarrière bij de OAS. Daarmee mag je ervan uit gaan dat het staatshoofd vóór de officiële voordracht een juiste inschatting heeft gemaakt over Ramdins kansen. Waarschijnlijk wordt er gehoopt dat er na zijn Bibis-ministerschap geen onaangename zaken als lijken uit de kast tevoorschijn zullen komen die hem dwingen het voorbeeld van Miguel Rodrigues te volgen en daardoor een nieuwe vlek op ’s lands blazoen zal komen.

Foto: Ruben Ramirez Lezcano

Ramdin zal eerst echter de OAS-baan moeten zien te krijgen. Het zag er lange tijd naar uit dat hij de functie bij wijze van spreken op zijn sloffen binnen zou slepen omdat er geen tegenkandidaten waren. Maar die is er nu wel met Ruben Ramirez Lezcano opgestaan. Die heeft zeer ruime ervaring op het grote buitenlandse toneel en wordt beschouwd als een diplomaat met een zeer duidelijke visie omtrent het functioneren van de OAS – meer nog dan Ramdin. Bovendien komt hij uit één van de landen op het vasteland die echt meetellen.

Ramdin heeft weliswaar de steun van de Verenigde Staten, maar het is nog zeer onzeker of de Amerikanen nog van standpunt veranderen nu zich een zeer serieuze andere kandidaat heeft aangediend. In de Caribische regio zijn de meningen verdeeld, zeker nu Ramirez Lezcano zich heeft aangediend. En ook op de kleine eilandstaten daar hebben ze de veelvuldige berichten over Ramdins internationale blunders meegekregen. Dergelijke missers kan hij zich als secretaris-generaal zeker niet  permitteren.

Oud-diplomaat Rudie Alihusain heeft ook zo zijn twijfels of Ramdin wel de juiste persoon voor die OAS-functie is. Hij wijst er fijntjes op dat Ramdin al meerdere keren de staat Suriname heeft gelaten voor lucratieve andere baantjes. “De eerste keer was toen hij in 1999/2000 als ambassadeur van Suriname bij de OAS vertrok naar de Caricom, de tweede keer in 2015 toen hij Buitenlandse Zaken verliet voor de goudsector en nu wil hij weg naar de OAS. Dat getuigt niet van liefde voor de Surinaamse dienst”, meent de voormalige ambassadeur.

OPINIE

| united news | Door: Redactie