• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KANS OP AARDBEVING EN TSUNAMI WHIPTAIL-OPERATIES GUYANA | MOGELIJKE DREIGING VOOR SURINAME

| united news | Door: Redactie

Het ExxonMobil-geleide consortium’s nieuwste US$12,7 miljard Whiptail Development Project, gelegen in de buurt van de breuklijn tussen de Zuid-Amerikaanse en Caribische Platen, kan verhoogde seismische activiteit met zich meebrengen die mogelijk leidt tot verwoesting van de kustlijn van Guyana door een tsunami.

Dit blijkt uit de recent goedgekeurde Milieueffectrapportage (MER) die is ingediend bij de Guyanese Environmental Protection Agency (EPA). Ook Suriname zou last kunnen ondervinden bij eventuele calamiteiten.

Het Whiptail Development Project bevindt zich op ongeveer 294 kilometer afstand van een gebied met een verhoogd risico op seismische activiteit – aan de grens tussen de Caribische en Zuid-Amerikaanse platen.

Diepgelegen storingen op

de buitenste schelf, die mogelijk de zeebodem verplaatsen, kunnen wijzen op een iets hoger risico op seismische activiteit dan eerder werd overwogen.

Als gevolg hiervan zou Guyana tsunami’s kunnen ervaren die worden gegenereerd door seismische activiteit buiten Guyana, als dergelijke activiteit golven van voldoende omvang en in de juiste richting voortbrengt.

Volgens het document komen er regelmatig zware aardbevingen voor langs de subductiezone van de Kleine Antillen, waar de Zuid-Amerikaanse Plaat onder de Caribische Plaat schuift.

Exxon meldt dat er een 2 procent kans is dat zich in een periode van 50 jaar een zeer kleine seismische gebeurtenis voordoet in het Productie Ontwikkelingsgebied

(PDA). Het dichtstbijzijnde gebied dat als verhoogd seismisch risico is geïdentificeerd, ligt op ongeveer 294 kilometer afstand van de PDA, aan de grens tussen de Caribische en Zuid-Amerikaanse platen.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie