
Kalloe: ‘Ondemocratisch dat volk in Suriname geen zeggenschap heeft in kiezen president’
| waterkant | Door: Redactie
Volgens oud-minister Richard Kalloe is het belangrijk dat de wetgeving in Suriname verder wordt hervormd, waardoor ook de president en vicepresident rechtstreeks door het volk kunnen worden gekozen.
Zoals het systeem nu is, bepaalt de politiek middels het toegewezen aantal zetels in de volksvertegenwoordiging wie het hoogste en machtigste ambt in het land mag invullen.
“Er zijn een groot aantal hervormingen die nog gepleegd moeten worden en die zijn allemaal complementair aan elkaar. En u kunt de ene niet doen en de andere laten. En als we zeggen dat we een democratie hebben, dan moeten we ook een democratisch bestel hebben. Dat
Tot donderdag 3 juli om 12.00 uur hadden DNA-leden de gelegenheid om kandidaten voor te dragen voor de functies van president en vicepresident. Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld dan de 71-jarige Jennifer Simons en de 65-jarige Gregory Rusland, waardoor ze aanstaande zondag per acclamatie benoemd als president respectievelijk vicepresident.
Kalloe voerde aan het ondemocratisch te vinden dat het volk
“Dat is internationaal gebruikelijk overal. Maar wij zijn apart en dan zeuren we dat we niet vooruitgaan. Maar het ligt aan onszelf. Als we zo stom zijn om dit regeersysteem te handhaven en te accepteren, dan moeten we niet zeuren over koopkracht en stabiele wisselkoersen. Want die gaan er nooit komen”, aldus de oud-minister.
Kalloe benadrukte dat kiezers op 25 mei jl. ervoor gekozen hebben om de VHP en Chan Santokhi weg te stemmen. Hierdoor is dit in voordeel vertaald voor de NDP en Jenny Simons. Uiteindelijk is de kiezer uit de muil van de leeuw weggerend naar de mond van de tijger.
| waterkant | Door: Redactie