• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kabalebo niet berekend op extreme droogte

| | Door: Redactie

“Als de droogte blijft aanhouden dan vrees ik voor de landbouwers van Apoera”, dat zegt de districtscommissaris van Kabalebo, Josta Lewis, in gesprek met Key News.

Sinds eind vorig jaar kampt Suriname met een extreme droogte. Volgens de meteorologische dienst is de extreme droogte te wijten aan El Niño. De term El Niño verwijst naar een opwarming van het oceaanoppervlak, of bovengemiddelde zeewatertemperaturen in de centrale en oostelijke tropische Stille Oceaan. Gevolgen van de droogte zoals in boven Suriname het geval is, is gelukkig niet te merken in Kabalebo. Wel zegt Lewis dat Apoera wel last heeft van rookontwikkeling.

Waar de rookontwikkeling

precies door komt, is nog niet duidelijk volgens Lewis. “We hebben niet zoveel last van bosbranden hier, maar we hebben wel die rookgeur die blijft hangen in het dorp.” Voorheen zouden mensen brandjes aansteken langs de Kaboerikreek, maar dat worden niet meer gedaan. “We hebben de samenleving gevraagd om dit even achterwege te laten, want met de extreme hitte kan dit heel snel uit de hand lopen. Ze hebben er wel gehoor aan gegeven.”

De rookontwikkeling zou uit buurland Guyana kunnen komen. Momenteel is de savanne van Guyana in brand. De wild fires, zoals die worden genoemd in Guyana, woeden al

enkele weken heftig. Volgens een satellietkaart van NASA, Fire Information for Resource Management, staan er tal van rode puntjes op de kaart aangegeven die de locaties van de bosbranden moeten voorstellen. De rook die met de wind meewaait kan dan blijven hangen op Apoera. Dit zorgt op dan ook weer voor rookoverlast in het dorp. “Het kan best zijn dat de rook van Guyana bij ons komt, maar dat kan ik niet zeker zeggen”, zegt Lewis.

Het kan dat de extreme droogte aanhoudt. Als dat het geval is, gaat Kabalebo de nodige maatregelen moeten treffen voor de landbouwers van Apoera. Momenteel is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij bezig met een project om landbouw te stimuleren bij de Inheemsen van het gebied. “Er moet nog op bepaalde plekken bos open gestoten worden, maar er is voor nu nog geen brandstof, dat moet LVV aanleveren.” Lewis geeft aan dat zij dan samen met de landbouwers moet kijken hoe zij ervoor gaan zorgen dat hun aanplant water krijgt.

| | Door: Redactie