• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jogi: ‘Met een tjap en houwer komen wij nergens’

| sun.sr | Door: Redactie

VHP-parlementariër, Mahinder Jogi, dringt aan op het moderniseren van de agrarische sector in Suriname. In gesprek met Suriname U-News (SUN) zegt de volksvertegenwoordiger dat de globaliserende wereld en kwaliteitstandaarden dit eisen. “Met een tjap en houwer komen wij in deze tijd nergens terecht”, benadrukt hij. In De Nationale Assemblee (DNA) heeft Jogi meerdere keren een beroep op de regering gedaan om te investeren in de sector.  

Hoewel hij niet tevreden is over de hoogte van het bedrag dat beschikbaar gesteld zal worden voor het Agrarisch Kredietfonds (AKF), is hij toch blij dat de regering besloten heeft het fonds wederom in

te stellen. Het AKF werd door de vorige regering bij staatsbesluit opgeheven.  “Ik heb sinds het aantreden van deze regering het al zeker tien keren aangehaald en wanneer het fonds nu uiteindelijk in het leven wordt geroepen, ben ik alvast blij ermee.” Hij pleit dat het beschikbaar kapitaal upgetopt wordt.

LR Group is nodig

Jogi benadrukt dat de agrarische sector dit volk kan voeden en kan zorgen voor duurzame ontwikkeling. “Ergens moeten wij beginnen en natuurlijk kunnen wij met dit fonds niet alles bereiken, maar het is een bijzondere steun om dat te kunnen bereiken.” Hij voert aan dat het project van

Israël, LR Group voor het onder meer opzetten van een Agro Industriepark (AIP) met op verschillende plekken in Suriname grote agrarische ondernemingen, op zich niet slecht is, maar dat de wijze waarop de vorige regering het gebracht heeft, niet goed is. Hij stelt dat de technologie overgenomen moet worden om onze agrariërs te trainen. Jogi heeft de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, voorgesteld om van de USD 67 miljoen die uit dit project beschikbaar is, USD 7 miljoen te gebruiken om een kennisinstituut op te zetten voor agrariërs met een trainingscentrum. De overige USD 60 miljoen moet de regering volgens hem uitzetten naar 240 boeren in de vorm van technologie, kassenbouw en irrigatie etc. “Als je 240 bedrijven verspreid kan opzetten over een aantal districten met de ondersteuning van LR Group dan weet ik zeker dat wanneer zij vertrokken zijn, dat wij dat geld verdienen om ze terug te betalen. Wij houden kennis achter en dragen verder over. Je krijgt een stukje uniformiteit in de productie. Je krijgt kwaliteit wat de internationale markt nodig heeft en je kan zonder beperkingen exporteren.”

Hij benadrukt dat het geld van AKF en LR Group nodig is om de mensen de skills bij te brengen en uit te rusten op een wijze waar ze in staat zijn equipment aan te schaffen. Hij stelt dat er veel gedaan moet worden en hoopt dat het inzicht gaat rijpen bij het ministerie van LVV en dat ze een agenda hebben, namelijk meetbare resultaten toebrengen aan de agrarische sector en dat wij na vijf jaren tevreden mogen terugkrijgen.

Administratie niet in orde

Het komt vaak voor dat kleine ondernemers hun administratie niet in orde hebben en hierdoor niet in aanmerking komen voor covidsteun of financiële middelen uit fondsen. Jogi geeft aan dat bij de agrariërs hetzelfde probleem speelt en zelfs erger. Hij legt uit dat er op een gegeven moment een situatie ontstond, waarbij degenen die geen optie meer hadden, de landbouw in gingen. “Landbouwers waren de laatste groep in dit land. Wie de LBGO niet kon afmaken, moest rijst en komkommer planten.”

Miljarden verdienen

Jogi stelt dat Suriname miljarden kan verdienen uit de agrarische sector. “Waarom kan Nederland aan kassenteelt op jaarbasis Euro 95 miljard verdienen en Suriname niet”, vraagt de volksvertegenwoordiger zich af. Na 10 tot 20 jaar, wanneer bauxiet, goud en olie op zijn, kan Suriname volgens hem ook het land zijn met een agrarische sector met een verdiencapaciteit van 50-100 miljard op jaarbasis.

| sun.sr | Door: Redactie