• dinsdag 18 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Je bent lelijk met jouw haar, zomaar heb je het geknipt, lelijkerd”

| dagblad suriname | Door: Redactie

In 2024 is er een groeiend bewustzijn en strenger beleid rondom pesten op de werkvloer in Suriname. Medewerkers worden aangemoedigd om eventuele gevallen van pesten te melden bij hun leidinggevenden of Human Resources afdeling. Bedrijven hebben ook anti-pestprotocollen geïmplementeerd en bieden training en ondersteuning aan werknemers om een positieve en respectvolle werkomgeving te bevorderen.

Daarnaast zijn er wetten aangenomen die bescherming bieden tegen pesten op het werk en die werkgevers verplichten om actie te ondernemen tegen pestgedrag. Werknemers die slachtoffer zijn van pesten kunnen nu rekenen op meer ondersteuning en hulp bij het aanpakken van pestgedrag op de werkvloer.

Pesten is een

probleem dat helaas op verschillende plekken voorkomt, waaronder op school, in de omgeving en zelfs op de werkvloer. Het kan verstrekkende gevolgen hebben voor zowel slachtoffers als daders en het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen en er actief tegen op te treden.

School

Op school is pesten een veelvoorkomend probleem, dat zowel fysiek als verbaal kan zijn. Het kan leiden tot gevoelens van angst, eenzaamheid en onzekerheid bij de slachtoffers. Ook kan het hun prestaties op school negatief beïnvloeden en zelfs leiden tot depressie en zelfmoordgedachten. Het is daarom belangrijk dat scholen actief optreden tegen pesten en een veilige

omgeving creëren waarin leerlingen zich gesteund voelen en kunnen praten over hun ervaringen.

“Je bent lelijk met jouw haar, zomaar heb je het geknipt, lelijkerd”

Rierie D., scholiere op een basisschool te Latour en in de vierde klas zit wat nu als leerjaar zes is, vertelt aan de redactie van Dagblad Suriname: “Het doet mij pijn dat er leerlingen zijn die lelijke woorden tegen mij zeggen. Mijn moeder praat elke dag met mij en zegt mij te verdragen en niets terug te zeggen, wat ook pijnlijk is. Op mijn leeftijd vind ik wel dat ik kan opkomen voor mezelf. Hoe ik me voel en dat het niet fijn is om gepest te worden. Ik heb een reden waarom mijn haar kort geknipt is. Al een paar maanden heb ik luizen. Elke middag zit ik met mijn moeder om eerst met een luizenkam en daarna de eitjes uit het haar te trekken. Vandaar dat is besloten mijn mooie lange haar te knippen. Medicijnen ervoor zijn er, maar dat gaat langzaam. Het lastige is dat ik niet weet wie luizen op school of iemand in de klas heeft. Want ik wil er vanaf komen. Ik durf ook niet te zeggen dat ik last heb van luizen en ik probeer ook minder dicht te zijn bij de anderen.”

Ook in de omgeving, zoals op straat, in sportclubs of buurtverenigingen, kan pesten voorkomen. Vaak gebeurt dit buiten het zicht van volwassenen, waardoor het moeilijker is om hiertegen op te treden. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van pesten en deze serieus te nemen. Ook hier geldt dat het creëren van een veilige omgeving waar slachtoffers zich gesteund voelen van groot belang is.

Op de werkvloer kan pesten zich uiten in vormen van intimidatie, roddelen, buitensluiten of zelfs fysiek geweld. Dit kan leiden tot stress, angst en een slechte werksfeer. Werkgevers dienen daarom beleid te voeren tegen pesten op de werkvloer en medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met pestgedrag. Ook het creëren van een open cultuur waar medewerkers zich veilig voelen om pestgedrag te melden is van groot belang.

Een ambtenaar die niet bij naam genoemd wil worden, deelt haar ervaring met Dagblad Suriname: “Ik voel me niet meer op mijn gemak waar ik te werk ben gesteld. Overal zullen er mensen zijn of ze een hoge functie bekleden of niet die op elke manier anderen kunnen pesten. Of ze staan er niet bij stil dat het een vorm van pesten is. Op advies van derden scheef ik een brief aan de desbetreffende persoon, die het hoofd is van de afdeling en vervolgens werd ik verbaal en nonverbaal slecht behandeld . Ik vraag mij af of zo een leidinggevende persoon zich zo moet opstellen.”

Kortom, pesten is een probleem dat op verschillende plekken voorkomt en verstrekkende gevolgen kan hebben. Het is belangrijk dat zowel scholen, de omgeving als werkgevers actief optreden tegen pestgedrag en een veilige omgeving creëren waarin slachtoffers zich gesteund voelen en pesters worden aangesproken op hun gedrag. Alleen op die manier kunnen we pesten effectief bestrijden en ervoor zorgen dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt.

CS

| dagblad suriname | Door: Redactie