• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IRAN HEEFT 300 DRONES EN RAKETTEN OP ISRAËL AFGEVUURD, DIE INMIDDELS 99% HEEFT ONDERSCHEPT

| united news | Door: Redactie

Iran had vooraf duidelijk aangekondigd met een vergeldingsactie te komen op een Israëlische aanval op het consulaat (zie het kader hieronder). Daardoor hadden Israël en bondgenoot de Verenigde Staten genoeg tijd om in actie te komen. Zo stuurde de VS de afgelopen dagen extra verdediging naar de regio en was de luchtverdediging van Israël, de zogenoemde Iron Dome, goed voorbereid op een eventuele aanval.

“De Iraanse aanval was vooral een symbolische vergeldingsactie. Maar we zijn wel degelijk een tree omhoog gegaan op de escalatieladder”, zegt onze buitenlandverslaggever Matthijs le Loux. “Voor Iran was dit de meest directe manier om terug te

slaan. Het had ook zwaarder op bevriende milities in andere landen kunnen leunen en die iets laten doen. Maar Iran koos ervoor zelf een aanval uit te voeren vanaf Iraans grondgebied op Israëlisch grondgebied. Dat is nog niet eerder vertoond.”

De aanval was op militair gebied ook een nuttige les voor Iran. Door in groten getale een mengelmoes van drones en raketten op Israël af te vuren, kreeg Iran een beter idee hoe de Israëlische luchtverdediging werkt. “Het laat zien dat Iran heeft afgekeken bij wat zijn bondgenoot Rusland in Oekraïne doet”, aldus Le Loux.

Volgens Israël heeft Iran in totaal zo’n

driehonderd drones en raketten op het land afgevuurd. 99 procent daarvan zou onderschept zijn. Een Israëlisch meisje raakte gewond toen ze door brokstukken werd geraakt en een legerbasis in de Negev-woestijn raakte licht beschadigd.

De aanval was een vergeldingsactie voor de aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april. Daarbij kwamen twee generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde en in totaal zeven officieren om het leven. Iran houdt Israël hiervoor verantwoordelijk.

In de regio heeft Iran een van de meest omvangrijke strijdkrachten. Het land telt ruim een half miljoen actieve strijdkrachten en zo’n 200.000 getrainde reservisten. Bovendien heeft het een flink arsenaal aan drones en raketten. “Daarnaast hebben ze een netwerk van bevriende milities die ideologisch best trouw zijn aan Iran en ook raketaanvallen kunnen uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan Hezbollah in Libanon of de Houthi’s in Jemen”, zegt Le Loux.

Maar op sommige vlakken lopen de Iraanse strijdkrachten flink achter op die van Israël en westerse bondgenoten. De Iraanse luchtmacht, tanks en pantservoertuigen zijn flink verouderd. Het land kan zich slecht verdedigen tegen luchtaanvallen en ook de marine stelt weinig voor.

“Iran heeft de mogelijkheid een effectieve stoorzender te zijn, maar zal niet snel met succes grote militaire slagen uitvechten”, denkt Le Loux.

Teheran heeft dus eigenlijk geen baat bij een grote oorlog met Israël, want er valt voor Iran weinig te winnen. Ook omdat in zo’n geval de VS daar automatisch bij betrokken wordt. De Amerikaanse president Joe Biden herhaalde zaterdag dat Amerikaanse steun voor de veiligheid van Israël “onvoorwaardelijk en ijzersterk” is.

De grote vraag is nu wat Israël gaat doen. Het oorlogskabinet van Israël komt zondagmiddag bijeen om te praten over een reactie op de Iraanse aanval.

Aan de ene kant komt het Israël goed uit dat de aandacht hiermee wordt afgeleid van de oorlog in de Gazastrook. De VS sprak zich de afgelopen tijd steeds kritischer uit over het Israëlische geweld tegen de Palestijnen in Gaza, maar heeft wel weer volledige steun uitgesproken voor Israël na de Iraanse aanval.

En het Israëlisch narratief dat het een oorlog om haar bestaansrecht uitvoert, past ook goed in deze situatie, zegt Le Loux. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu portretteert zichzelf graag als de redder van Israël en aarzelt niet om de Iraanse aanval in zijn eigen voordeel te gebruiken.

Tegelijkertijd zit de VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, absoluut niet te wachten op een grootschalige oorlog en een regionale geweldsexplosie. Het is de vraag of het Biden lukt om Netanyahu over te halen om niet te reageren. Iran kondigde eerder al aan dat het bereid is terug te slaan als er een tegenactie komt van Israël of de VS. “De bal ligt nu echt bij Israël”, benadrukt Le Loux.

Schnecksville – De Iraanse aanval tegen Israël toont de „grote zwakte” van de Verenigde Staten onder de Democratische president Joe Biden. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zaterdag gezegd tijdens een campagnemeeting in Pennsylvania.Trump verzekerde zijn aanhangers dat ,,dat nooit was gebeurd als wij aan de macht waren geweest”. ,,Jullie weten dat, zij weten dat, iedereen weet dat”, vervolgde hij. ,,De zwakte die we tonen is onvoorstelbaar. Deze aanval had niet mogen plaatsvinden”, aldus Trump nog. De ex-president had tijdens zijn zittings periode nul oorlogen!

UNITED| WERELDNIEUWS

Gerelateerd aan: Spanning-in-de-perzische-golf-iran-neemt-containerschip-over

| united news | Door: Redactie