• zaterdag 18 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
De Surinaamse president Chan Santokhi. Beeld ANP

Internationale blikken nu vooral gefocused op daadkracht van president Santokhi

| snc.com | Door: Drs. S. Harinadnan Singh

Verbazingwekkend is het zeker wel, dat het IMF op Board Level na een jaar van onderhandelen nog geen goedkeuring wil geven aan de beoogde lening van 670 Amerikaanse dollar aan deze regering. Dat is heel jammer voor alle geleverde inspanning tot nu toe. Blijkbaar houdt regering Santokhi-Brunswijk zich nog te veel bezig met het profileren van het bizarre ‘leengedrag ’ van haar voorganger.

De Ware Tijd publiceerde op 25 oktober 2021 in een artikel , dat er mega grote bedragen miljarden USD tijdens het 10-jarige bewind Bouterse in het buitenland werd  geleend. Eergisteren werd door de Surinaamse media bekend gemaakt, dat

Suriname mogelijk US$ 450 miljoen weer van de Inter-American Development Bank (IDB) moet /kan lenen. Wat kleeft er precies aan de knikkers?

Relaas van minister Albert Ramdin

Laat mij voorop stellen dat het IMF op Board Level nog twijfelt aan de daadkracht van het huidige staatshoofd. In de voorbije 15 maanden kon de president niet waarmaken, dat hij opgewassen is tegen het 10 - jarige gevestigde criminele regiem onder leiding van de veroordeelde moordenaar D.D. Bouterse. Ook de onderwereld lijkt op zijn daadkracht van invloed zijn. Hij zit dus in een spagaat.
In de voornoemde publicatie etaleerde minister Ramdin van BIBIS het

schrikbarende verslag van  deskundigen over de tomeloze geldleningen door Suriname in de afgelopen tien jaar. Het verjaagde bewind Bouterse zou ruim vijf miljard Amerikaanse dollar aan inkomsten hebben verkregen. Dus niet uit eigen verdiensten; het waren nadrukkelijk leningen. Daarboven leende regering Bouterse /Adhin vier miljard US dollar elders extra erbij.  De minister van buitenlandse zaken was verbaasd over de mega-bedragen, die toen wel konden worden geleend, echter waarvan de bestedingen ervan geheel duister zijn gebleven.

Zo te zien heeft zijn collega van Financiën Armand Achaibersing heel  veel werk aan de winkel. Luguber is de bekenmaking door de BIBIS minister, dat al na zijn aantreden nog onbetaalde rekeningen uit 2013 van onder meer Telesur en EBS op zijn ministerie werden aangetroffen. Dat ligt daar al zeven jaar lang. Volgens hem heeft bijna elk staatsbedrijf nog een vordering op de staat lopen wegens verleende diensten aan het paarse bewind olv ex-president Bouterse. Deze  bedrijven die lang  zaken voor de toenmalige regering klaarden klaagden al over het paarse bewind, dat haar betalingsafspraken niet nakwam.

Dat betekent dat regering Santokhi- Brunswijk vanaf het begin ook met lokale schuldenlast zit. Dat zou ook bijna een miljard USD zijn. Het verslag van minister van BIBIS komt heel deprimerend over op de buitenlandse investeerders, maar volgens mij zeker ook op het Board Level van het IMF.  Ik verbind hieraan gelijk het feit, dat in de afgelopen 15 maanden op regeringsniveau hard is gewerkt aan het produceren van dossiers over  vele corruptie praktijken op financieel gebied, waarbij veel  topambtenaren werden verdacht. Meer dan honderd dossiers zouden door het staatshoofd naar het Openbare Ministerie zijn geleid. Maar alle collectieve inspanningen van het complete regeerteam ten spijt blijkt maar weinig vervolging -activiteiten door het O M los te komen. De vraag rijst: waar blijft de staat met haar daadkracht? 

Verbijstering

Wat schetst onze verbazing als blijkt dat het IMF in het recente verleden oogluikend het toestond, dat de ex-president 10 jaar lang zonder veel moeite bakken vol met geld uit het buitenland kon loskrijgen.  Was er nergens toezicht op de rechtmatige besteding van het geleend geld?  Wat deed het coalitiegedeelte van het parlement. Was dat niet veel anders dan de jaknikkers uithangen in ruil voor meeprofiteren uit de geleende JANGPATTOE? Sterker nog. Ik vind, dat het IMF toen ook debet was aan het ongehinderd doen lenen van de miljarden.

Met name de listige informatie waarmee de top ‘leenboef’ G. Hoefdraad het geld loskreeg had het IMF moeten natrekken. In ieder geval had IMF ervoor moeten waken, dat aan dergelijke ‘boeven’ zoals G. Hoefdraad en D. D.  Bouterse geen ongecontroleerd geld werd geleend. Hier is zeker sprake van mismanagement, waardoor de huidige regering nu het slachtoffer wordt. Daarom ben ik verbijsterd over het waarom van het BOARD Level van IMF. Na een jaar van onderhandelen wordt nu nog geen goedkeuring verleent aan de beoogde lening van 670 Amerikaanse dollar.  Dubbele maten dus. Of kan het ook zo zijn, dat het IMF op BOARD Level nog niet is losgekomen van de frustrerende ervaringen met de vorige regering? 

Ook internationaal is de indruk gewekt, dat figuren uit de vorige regering via VP Ronny Brunswijk nog altijd op de achtergrond de dienst in het land uitmaken.

De ogen zijn nu gericht op het staatshoofd

Ondanks de vele dossiers van corruptie en malversaties van grote bedragen USD werden tot nu toe slechts enkele verdachten opgepakt; die worden wel berecht. Maar de hoofdverdachten, die daar als eindverantwoordelijke moeten worden aangesproken - ex-president en zijn kompanen- worden schijnbaar nog buiten schot gelaten. Dat snapt niemand, U en het IMF ook niet. De buitenlandse investeerders en geldschieters volgen thans de stappen van het staatshoofd nauw op de voet. Waarom is er van het zo begeerde 3,5 miljard diaspora kapitaal nog niets losgekomen voor Suriname?  Ook de vele buitenlandse ondernemers waren eerder geïnspireerd om daadwerkelijk eigen kapitaal in Suriname te  investeren. Wat houdt hen zolang nog tegen? 

Het land heeft een corrupt imago opgebouwd en blijkbaar valt dat vooralsnog niet te verbeteren. Wanneer nu ook de indruk wordt gewekt dat het staatshoofd niet bij machte is om tegen de  geschetste criminaliteiten op te treden, mag niet worden verwacht dat het buitenlandse kapitaal zomaar naar Suriname de weg zal vinden. Alles staat of valt bij wat het staatshoofd doet of nalaat. Sommigen suggereren zelfs, dat president Santokhi nu zelf is ingepalmd door criminele benden.

Drs. S. Harinadnan Singh Rotterdam/ Braga contact: singhs@hetnet.nl
 

| snc.com | Door: Drs. S. Harinadnan Singh