INTERNATIONAAL ARRESTATIEBEVEL VOOR VOORTVLUCHTIGE EX-PRESIDENT VAN SURINAME
| united news | Door: Redactie
Foto: Ex-Bevelhebber en voormalig president, Desi Bouterse | Bron: Trinidad & Tobago Guardian.
Het Openbaar Ministerie in Suriname meldt dat het bezig is met het uitvaardigen van een internationaal arrestatiebevel voor de voormalige president Desi Bouterse, nadat hij voor de tweede keer naliet om zich te melden bij de gevangenis om zijn gevangenisstraf van 20 jaar voor moord te beginnen uitzitten.
De verblijfplaats van Bouterse, 78, blijft een mysterie nadat hij voor de tweede keer niet kwam opdagen op zijn geplande afspraak om zich te melden bij de gevangenis in Santo Boma, net ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo. Ook een andere
“Na een schriftelijk verzoek gedateerd 16 januari 2024 van de heer (Irvin) Kanhai, een advocaat voor de veroordeelde Bouterse en Dijksteel, heeft het Openbaar Ministerie een gesprek met hem gehad.
De inhoud van het gesprek gaf reden om in te stemmen met het verzoek dat de veroordeelde Bouterse zich vanwege gezondheidsredenen kon registreren bij het Zorghotel. Het Openbaar Ministerie stelde een deadline voor registratie op 16 januari 2024 om 18.00 uur,” zeiden de autoriteiten.
Bouterse, die afwezig was toen het Hof van Justitie vorige maand de uitspraak deed, had beroep aangetekend tegen zijn veroordeling
In 2017 verschenen Bouterse en 23 medeverdachten voor de krijgsraad nadat het Hof van Justitie eerder een verzoek had afgewezen om het proces stop te zetten. De voormalige militairen en burgers werden beschuldigd van de moorden op 15 mannen, waaronder journalisten, militairen, vakbondsleiders, advocaten, zakenmensen en universiteitsdocenten, op 8 december 1982.
De aanklagers beweerden dat de mannen op de nachten van 7 en 8 december waren gearresteerd en overgebracht naar het Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van het Surinaams Nationaal Leger. Ze zeiden dat de mannen gemarteld en zonder vorm van proces geëxecuteerd werden.
Drie van de mede-veroordeelde gepensioneerde soldaten, Ernst Gefferie, 81, Stephanus Dendoe 68 en Benny Brondenstein 68, meldden zich wel bij de gevangenis.
De politie is sindsdien op zoek naar zowel Bouterse als Dijksteel. De grootste oppositiepartij De Nationale Democratische Partij (NDP), die geleid wordt door de voormalige president, houdt zelfs nu nog vol dat het een politiek proces was en dat het proces werd geregisseerd door Nederland.
Dit werd ook benadrukt bij zijn woning door zijn vrouw Ingrid Bouterse-Waldring en bestuursleden van zijn partij, waar aanhangers bijeenkwamen om morele steun te betuigen aan hun leider in geval hij naar de gevangenis zou gaan.
Zijn vrouw vertelde aanhangers en de pers dat haar man niet thuis was, dat ze zijn verblijfplaats niet kende en dat ze hem al enkele dagen niet had gesproken. Ze voegde eraan toe dat Bouterse niet naar de gevangenis zou gaan.
“De procureur-generaal heeft nu de arrestatie van beide veroordeelden bevolen. Internationaal zal dit ook worden gedaan door Interpol,” aldus een verklaring van het Openbaar Ministerie.
Kanhai zei later in een radio-interview dat hij op dit moment niet rechtstreeks met de voormalige president communiceert, maar via een tussenpersoon, en dat Bouterse, een voormalig commandant van het Surinaamse leger, mogelijk het bericht om zich te registreren niet heeft ontvangen.
De strafzaak tegen Bouterse en meer dan 20 verdachten begon in 2000 toen familieleden van de slachtoffers een petitie indienden bij het Hof van Justitie om de verjaringstermijn voor vervolging stop te zetten.
Het Hof gelastte een voorlopig gerechtelijk onderzoek, waarna de strafzittingen door de Krijgsraad in november 2007 begonnen. Vanaf het begin hebben advocaten met behulp van juridische mogelijkheden vertragingsmanoeuvres gebruikt om het proces te rekken.
Nadat Bouterse in 2010 aan de macht kwam via democratische verkiezingen, vaardigde het parlement in 2012 een amnestiewet uit om hem immuniteit te verlenen. Deze wet werd echter door het Hof verworpen. Een poging van toenmalig president Bouterse om de procureur-generaal te instrueren de vervolging stop te zetten op basis van Artikel 148 van de Grondwet werd ook vernietigd door het Hof. Volgens de president vormde de strafzaak een bedreiging voor de staatsveiligheid.
Uiteindelijk annuleerde het Constitutioneel Hof in 2021 de amnestiewet, met de verklaring dat deze in strijd was met de grondwet en internationale mensenrechtenverdragen waaraan Suriname partij is.
CRIME
| united news | Door: Redactie