• vrijdag 29 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INLEIDING: ‘STRATEGISCH AANPAK TER VERBETERING VAN HET AML/CFT SYSTEEM IN SURINAME’, DOOR MR. ROY BAIDJNATH PANDAY

| dagblad de west | Door: Redactie

Waarom heeft een land een NRA nodig?

Een kader ter voorkoming van het witwassen van geld, het bestrijding van de financiering van terrorisme, proliferatie en corruptie is het doeltreffendst als de middelen daar worden ingezet waar zij het meeste effect sorteren. Dit is alleen mogelijk door een goede analyse en een goed begrip van de risico’s. Deze aanpak is in overeenstemming met de aanbevelingen van de FATF, die aanbeveelt dat landen de risico’s binnen hun rechtsgebied identificeren, beoordelen en begrijpen en vervolgens actie ondernemen en middelen inzetten om die risico’s te beperken, op basis van een risicogebaseerde benadering.

In ons NRA rapport

zijn de dreigingen, kwetsbaarheden en risico’s van witwassen, financiering van terrorisme, proliferatie en corruptie in kaart gebracht. Deze risico’s zijn geprioriteerd waarna een strategisch stappenplan uitgezet dient te worden om op een lijn te komen met de regels van de CFATF. Waar bevinden we ons in dit traject?

CFATF 4th Mutual Evaluation

De CARIBBEAN FINANCIAL ACTION TASK FORCE (CFATF/GAFIC),  voert momenteel een vierde ronde van Mutual Evaluation uit voor haar leden op basis van de aanbevelingen van de FINANCIAL ACTION TASK FORCE (FATF/GAFI) (2012), en de Methodologie voor het beoordelen van de naleving van de FATF aanbevelingen en de doeltreffendheid van AML/CFT-systemen (2013).

Suriname is

sinds 1998 lid van de CFATF, een zusterorganisatie van de FATF (de internationale anti-witwas waakhond). In Maart 2022 is het de beurt van Suriname om de wederzijdse evaluatie te ondergaan. Daarbij zullen vertegenwoordigers van de CFATF tussen 28 februari en 11 maart 2022 in Suriname zijn om met de regering en vertegenwoordigers verschillende gesprekken te voeren. Het doel hiervan is erachter te komen waar Suriname staat bij het aanpakken van witwassen, corruptie, financiering van terrorisme en illegale handel in wapens en munitie (proliferatie). 

‘Impact NRA en CFATF rapportage voor het opzetten van een robuust AML/CFT Systeem in Suriname’

Suriname worstelt al jaren met naleving van de FATF aanbevelingen. Na de 3e ME in 2009 liep de Staat het risico te worden ‘geblacklist’. In 2016 heeft zij op het nippertje kunnen ontkomen daaraan. Hoe beter zijn we nu voorbereid op de 4e ronde ME?

‘Als na de Mutual Evaluation gebleken is dat het land niet voldoet aan de minimale vereisten die FATF/CFATF stelt voor het toelaten van een land als lid van haar organisatie, dan kan FATF/CFATF een actieplan voorstellen, met het oogmerk dat het land binnen een aangegeven periode alsnog moet voldoen aan de minimale eisen. Het land moet dan een duidelijke toezegging doen op politiek/ministerieel niveau om de verwachte resultaten binnen een redelijke termijn (de termijn zal door FATF/CFATF worden aangegeven) te bereiken. Met andere woorden het land zal zich op politiek niveau moeten committeren aan het actieplan en hier uitvoering aan moeten geven’, aldus Mr. Nailah van Dijk CAMS AMLCA.

| dagblad de west | Door: Redactie