• donderdag 06 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INHEEMSEN CLAIMEN DEEL (17) MILJARDENSCHAT SPAANS GALJOEN

| united news | Door: Redactie

Auteur; Armand Sniders | Foto: De schatten uit het redelijk geconserveerde galjoen San José worden als het aan de Colombianen ligt binnenkort geborgen. Beeld: Colombian Institute of Anthropology and History

Drie Zuid-Amerikaanse inheemse gemeenschappen eisen een deel van de lading die is gevonden aan boord van het wrak van het Spaanse galjoen San José. Het schip zonk in 1708 voor de Colombiaanse kust en werd in 2015 gevonden. De schat bevat goud, zilver en andere kostbare edelmetalen, waarvan de waarde op minstens 17 miljard dollar wordt geschat.

De driemaster werd in 1698 te water gelaten en ging ten onder tijdens de Spaanse

Successieoorlog (1701-1714) tussen de Engelsen en de Spanjaarden, in de strijd voor de kust van de Colombiaanse havenstad Cartagena. Zo’n 600 mensen aan boord van de San José kwamen om toen het door de Engelsen in de Caribische Zee tot zinken werd gebracht. Slechts 11 mensen overleefden het drama.

Het wrak werd in 2015 op een diepte van 600 meter gelokaliseerd. De kostbare lading bleek nog aanwezig in het redelijk geconserveerde galjoen. Ook werden bronzen kanonnen, wapens, keramiek en andere artefacten aangetroffen. Ruim negen jaar later wil Colombia de miljardenschat eindelijk gaan bergen.

De inheemse Killakas-, Carangas- en Chichas-volkeren menen echter dat

zij recht hebben op een deel van die schat. Ze claimen dat hun voorouders – die in slaafachtige omstandigheden voor de Spanjaarden werkten – onder dwang de kostbare metalen uit mijnen haalden in wat nu Bolivia heet en dat toen onder Spaanse controle was. Vervolgens werden deze vervoerd naar de haven van Cartagena.

Advocaat José Maria Lancho, een expert op het gebied van onderwatererfgoed, eist namens de inheemsen een substantieel deel van de opbrengsten van Spanje en Colombia. ‘Onze inheemse gemeenschappen beschouwen elke interventie en eenzijdige toe-eigening van het galjoen als een daad van plundering en neokolonialisme’, aldus de inheemse gemeenschappen.

Maar vooralsnog bestaat er onenigheid tussen Spanje en Colombia over wat er met het wrak moet gebeuren. De Spanaarden beschouwen de San José als een staatsschip waarvan de overblijfselen zijn geclassificeerd als een onderwaterkerkhof die niet commercieel kunnen worden geëxploiteerd. Colombia is dat echter wel van plan en heeft laten weten dat ze de schatten van het galjoen niet willen delen en dat de Spanjaarden er afstand van moeten doen.

De inheemse gemeenschappen krijgen echter geen gehoor bij de Colombiaanse regering en zijn nu naar de Unesco gestapt. Ze hebben bij dit cultuuragentschap van de Verenigde Naties een petitie ingediend waarin hun eisen zijn vastgelegd. Maar een Unesco-woordvoerder zegt dat de organisatie waarschijnlijk weinig voor de inheemsen kan betekenen. Want Colombia heeft het Verdrag inzake de bescherming van cultureel erfgoed onder water uit 2001, dat dergelijke kwesties behandelt, niet ondertekend. ‘Daardoor is de reikwijdte van onze eventuele acties in het specifieke geval van San José wordt beperkt’, zo zegt hij.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie