• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

India snelst groeiende economie ter wereld

| dagblad suriname | Door: Redactie

India heeft een verrassend robuuste economische groei gerapporteerd, waardoor 2023 op een hoog niveau is geëindigd en een impuls is gegeven aan premier Narendra Modi, slechts enkele weken voor de verkiezingen die hem een derde ambtstermijn zouden kunnen opleveren.

Het bruto binnenlands product (bbp) van de snelst groeiende grote economie ter wereld steeg in de laatste drie maanden van 2023 met 8,4% vergeleken met een jaar eerder, vergeleken met een groei van 7,6% in de periode juni tot en met september, aldus het statistiekbureau van het land donderdag.

De laatste stijging was veel sterker dan analisten hadden verwacht en betekent

dat de Indiase economie vorig jaar met een klap eindigde. Dat groeitempo was het afgelopen kwartaal het sterkste van de grote economieën.

De gegevens zullen het optimisme over de economische vooruitzichten van het dichtstbevolkte land ter wereld verder versterken. Gesteund door de sterke bbp-cijfers bereikten de Indiase aandelenmarkten vrijdag nieuwe recordhoogtes.

Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de Indiase economie in 2024 met 6,5% zal groeien, maar de regering-Modi heeft een veel hogere schatting van 7,6% voor het begrotingsjaar tot en met maart. “Een robuuste bbp-groei van 8,4% toont de kracht van de Indiase economie en haar potentieel”, zei Modi

donderdag op X. ​

| dagblad suriname | Door: Redactie