• vrijdag 01 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inclusieve diplomatie: noodzaak voor ontwikkeling

| starnieuws | Door: Redactie

Angelic del Castilho, voorzitter DA'91

(Aangeboden)

In de wereld waarin wij leven vereist succesvol bouwen aan een toekomst voor ieder van ons, complete inclusiviteit. Ook de diplomatie vormt daar geen uitzondering op. En ook in de diplomatie kan geconstateerd worden dat hoewel vrouwen reeds eeuwenlang onderdeel zijn van het diplomatiek proces, hun bijdrages vaker over het hoofd worden gezien. Het belang van

de onderkenning van deze bijdragen ligt in het feit dat de participatie van vrouwen aan de diplomatie enorme voordelen heeft en zal blijven opleveren in onze wereld. En dat geldt ook voor ons land. De leiderschapsstijlen, deskundigheid en prioriteiten verbreden de reikwijdte van de kwesties die in overweging worden genomen en de kwaliteit van de resultaten.

Dat de actieve participatie van vrouwen in kabinetten en parlementen een gunstige invloed heeft op het leven van de burger is bewezen. Het zijn vrouwen die wetten en beleid aannemen die beter zijn voor gewone mensen, het milieu en de sociale cohesie. Het is daarom

een blijvend belang om een zodanig klimaat te creëren dat de participatie van vrouwen aan vredes- en politieke processen stimuleert en vergroot. En hoewel het steeds ontkend wordt is er nog steeds een diepgewortelde discriminatie. Juist daarom is het van eminent belang dat wij gelijkheid van de vrouw zo snel mogelijk bereiken.

Voor de doeltreffendheid van het bestuur zijn besluitvormingsprocessen nodig die rekening houden met een breder scala van perspectieven en waarnemingen. De participatie van vrouwen is cruciaal. Tot de vele voordelen behoren beter geïnformeerd beleid dat inspeelt op de behoeften van alle burgers. Een van de belangrijkste remmers betreft het geweld tegen vrouwen in de politiek. Dit element vormt een belangrijk probleem dat de vooruitgang van gendergelijkheid belemmert. Dergelijk geweld schendt niet alleen de fundamentele mensenrechten van vrouwen, maar vormt ook een ernstige bedreiging voor hun deelname aan het politieke proces. De hierdoor gecreëerde vijandige omgeving weerhoudt vrouwen ervan de politiek in te gaan of hun mening te uiten, waardoor uiteindelijk hun vermogen om volledig bij te dragen aan de samenleving wordt ondermijnd.

Vrouwen spelen een cruciale rol in de Verenigde Naties sinds het opstellen en ondertekenen van het Handvest van de Verenigde Naties in 1945. Echter zijn in de 77 jaar dat de Algemene Vergadering van de VN bestaat, slechts vier vrouwen tot voorzitter gekozen. Ook in de 15-koppige VN-Veiligheidsraad  met de primaire verantwoordelijkheid voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid, zijn vrouwen in de minderheid. Suriname heeft vanaf onze onafhankelijkheid 8 ambassadeurs benoemd bij de VN. Hiervan zijn maar twee vrouwen geweest (25%). Wij doen onszelf daar ontzettend tekort mee want vrouwen zijn realisten. Het bijzondere is dat dit hen er niet van weerhoudt  hun ogen op de verre horizon gericht te houden.

AchtergrondDe diplomatieke geschiedenis toont dat de diplomatie voorbehouden was aan mannen. Gaandeweg zijn er steeds meer vrouwen tot de hoogste functies van de diplomatie doorgedrongen. Het is belangrijk dit te erkennen en te vieren. De lessen van deze vrouwen in het doorbreken van de barrières zijn van onschatbare waarde in het bouwen aan een toekomst van volledige inclusiviteit en een sterke effectieve rol voor onze diplomatie binnen de totale ontwikkeling.

De eerste vrouw die tot ambassadeur van Suriname werd benoemd is mw. Manorma Soeknandan (2001). Tot op heden hebben 143 landen gelijkheid tussen mannen en vrouwen in hun grondwet vastgelegd; Nog eens 52 landen moeten deze belangrijke toezegging nog doen. Pleiten voor een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in belangrijke besluitvormingsposities binnen multilaterale en bilaterale relaties en agenda’s zal uiteindelijk resulteren in meer succes en effectiviteit.

Tussen 1992 en 2019 vertegenwoordigden vrouwen 13 procent van de onderhandelaars, 6 procent van de bemiddelaars en 6 procent van de ondertekenaars van vredesprocessen wereldwijd. Voor Suriname geldt dat tot op heden slechts 24% van onze ambassadeurs vrouwen zijn.  Gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes zullen ook een cruciale bijdrage leveren aan de vooruitgang van alle  doelstellingen en streefcijfers voor duurzame ontwikkeling (SDG's). De systematische mainstreaming van een genderperspectief bij de uitvoering van de Agenda 2030 is cruciaal, vooral omdat SDG 5 oproept tot gelijke deelname van vrouwen aan de besluitvorming.

Wij moeten in navolging van de oproep tijdens de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de VN op  24 juni van elk jaar actief inhoud geven aan de Internationale Dag van Vrouw in de Diplomatie. In resolutie (A/RES/76/269) heeft de Vergadering alle lidstaten, organisaties van de Verenigde Naties, niet-gouvernementele groepen, academische instellingen en verenigingen van vrouwelijke diplomaten uitgenodigd om de dag te vieren op een wijze die elk van hen het meest geschikt acht, onder meer door onderwijs en bewustmaking van het publiek. We moeten al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat vrouwen om de tafel zitten en dat onze bijdragen worden gewaardeerd.

DA’91 heeft 100% vrouwen voorgedragen voor diplomatieke functies. Binnen de partij verzorgen wij specifieke trainingen ter bewustwording en aanscherping van kennis van de diplomatie. In onze Nieuwe Politieke Agenda heeft het buitenlands beleid een bijzondere plek inclusief een sterk diplomaten korps. Voor ons betekent dat volledige inclusiviteit van vrouwen in de hoogste functies.

Suriname verdient Beter!

Angelic del Castilho, MA. In contemporary diplomacyVoorzitter

| starnieuws | Door: Redactie