IMF WAARSCHUWT VOOR ‘HARDE LANDING’ WERELDECONOMIE ALS INFLATIE AANHOUDT
| united news | Door: Redactie
De inflatie daalt langzaam, maar de economische groei blijft historisch laag en de financiële risico’s zijn toegenomen.
Het geleidelijke herstel van de wereldeconomie van zowel de pandemie als de Russische invasie van Oekraïne is nog steeds op spoor. De heropende economie van China veert sterk op. Verstoringen in de toeleveringsketen nemen af, terwijl de door de oorlog veroorzaakte ontwrichtingen op de energie- en voedselmarkten afnemen. Tegelijkertijd zal de massale en gesynchroniseerde verkrapping van het monetaire beleid door de meeste centrale banken vruchten moeten beginnen af te werpen, waarbij de inflatie zich weer in de richting van de doelstellingen zal bewegen. Dat
Het Fonds voorspelt dat de groei dit jaar een dieptepunt zal bereiken van 2,8 procent en volgend jaar licht zal stijgen tot 3 procent – 0,1 procentpunt beneden haar projecties van januari. De wereldwijde inflatie zal dalen, zij het langzamer dan aanvankelijk verwacht, van 8,7 procent vorig jaar naar 7 procent dit jaar en 4,9 procent in 2024.
De economische vertraging van dit jaar concentreert zich in ontwikkelde economieën, met name in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk, waar de groei dit jaar naar verwachting
Risico’s
De recente instabiliteit in het bankwezen herinnert echter eraan dat de situatie kwetsbaar blijft, zegt het IMF. De neerwaartse risico’s overheersen en de mist rond de economische vooruitzichten voor de wereld is dikker geworden. Ten eerste is de inflatie veel hardnekkiger dan verwacht.
Hoewel de wereldwijde inflatie is gedaald, weerspiegelt dat vooral de scherpe ommekeer in de energie- en voedselprijzen.
Maar de kerninflatie, exclusief energie en voedsel, heeft in veel landen nog geen hoogtepunt bereikt. Het IMF verwacht dat de kerninflatie aan het einde van het jaar zal vertragen tot 5,1 procent dit jaar, een aanzienlijke opwaartse bijstelling van 0,6 procentpunt ten opzichte van haar update van januari, en ruim boven de doelstelling.
Bovendien vertoont de bedrijvigheid tekenen van veerkracht aangezien de arbeidsmarkten in de meeste geavanceerde economieën zeer sterk blijven. Op dit punt in de verkrappingscyclus verwacht het Fonds meer tekenen van afnemende productie en werkgelegenheid. In plaats daarvan zijn de productie- en inflatieramingen voor de laatste twee kwartalen naar boven bijgesteld, wat wijst op een sterker dan verwachte totale vraag. Dit kan ertoe leiden dat het monetaire beleid verder verkrapt of langer krap blijft dan nu wordt verwacht.
Het IMF constateert dat ten aanzien van lonen de nominale loonstijgingen achter blijven bij de prijsstijgingen, wat een daling van de reële lonen impliceert. Enigszins paradoxaal genoeg gebeurt dit terwijl de vraag naar arbeid zeer sterk is, bedrijven veel vacatures plaatsen en terwijl het arbeidsaanbod zwak blijft – veel werknemers zijn na de pandemie niet volledig weer op de arbeidsmarkt gekomen. Dit suggereert dat de reële lonen zouden moeten stijgen, en verwacht wordt dat ze dat zullen doen.
Maar de bedrijfsmarges zijn de afgelopen jaren enorm gestegen – dit is de keerzijde van sterk hogere prijzen maar slechts bescheiden hogere lonen – en zouden gemiddeld genomen een groot deel van de stijgende arbeidskosten moeten kunnen absorberen. Op voorwaarde dat de inflatieverwachtingen goed verankerd blijven, zou dat proces niet uit de hand moeten lopen. Het kan echter zijn dat het langer duurt dan verwacht, wordt gewaarschuwd.
Geen makkelijk traject
Zorgwekkender zijn de neveneffecten die de scherpe verkrapping van het monetaire beleid van het afgelopen jaar op de financiële sector begint te krijgen, zoals het IMF herhaaldelijk heeft gewaarschuwd. Misschien is de verrassing dat het zo lang heeft geduurd. Na een lange periode van gematigde inflatie en lage rentetarieven was de financiële sector te zelfgenoegzaam geworden over de mismatch tussen looptijd en liquiditeit. De snelle verkrapping van het monetaire beleid vorig jaar leidde tot aanzienlijke verliezen op langlopende vastrentende activa en verhoogde financieringskosten.
De stabiliteit van elk financieel systeem hangt af van het vermogen om verliezen op te vangen zonder een beroep te doen op het geld van de belastingbetaler. De kortstondige instabiliteit op de Britse goudmarkt afgelopen jaar en de recente bankturbulentie in de Verenigde Staten onderstrepen dat er aanzienlijke kwetsbaarheden bestaan bij zowel banken als niet-bancaire financiële intermediairs.
In beide gevallen hebben de financiële en monetaire autoriteiten snel en krachtig opgetreden en tot nu toe verdere instabiliteit voorkomen. De World Economic Outlook bekijkt een scenario waarin banken, geconfronteerd met stijgende financieringskosten en de noodzaak om voorzichtiger te handelen, de kredietverlening verder terugschroeven. Dit leidt dit jaar tot een extra productievermindering van 0,3 procent.
Toch kan het financiële systeem nog meer op de proef worden gesteld, aldus het IMF. Nerveuze beleggers zoeken vaak naar de volgende zwakste schakel, zoals bij Crédit Suisse, een wereldwijd systemische maar noodlijdende Europese bank. Financiële instellingen met een te hoge hefboomwerking, kredietrisico of renterisico, te veel afhankelijk van kortetermijnfinanciering of gevestigd in jurisdicties met beperkte fiscale ruimte zouden het volgende doelwit kunnen worden. Dat geldt ook voor landen met zwakkere waargenomen fundamentals.
Een scherpe verkrapping van de wereldwijde financiële voorwaarden – een zogenaamde ‘risk-off’-gebeurtenis – kan een dramatische impact hebben op de kredietvoorwaarden en de overheidsfinanciën, vooral in opkomende markten en ontwikkelingseconomieën. Het zou kunnen leiden tot een grote uitstroom van kapitaal, een plotselinge stijging van de risicopremies, een snelle appreciatie van de Amerikaanse dollar in een haast naar veiligheid, en een grote daling van de wereldwijde bedrijvigheid bij een lager vertrouwen, minder gezinsuitgaven en minder investeringen.
In zo’n ernstig neerwaarts scenario zou de wereldwijde groei dit jaar kunnen vertragen tot 1 procent, wat impliceert dat het inkomen per hoofd van de bevolking bijna stagneert. “We schatten de kans op een dergelijke uitkomst op ongeveer 15 procent. We gaan dus een lastige fase in waarin de economische groei naar historische maatstaven zwak blijft, de financiële risico’s zijn toegenomen, maar de inflatie nog niet definitief is omgeslagen”, stelt het IMF.
Beleid
Beleidsmakers hebben meer dan ooit behoefte aan een vaste hand en heldere communicatie. Nu de financiële instabiliteit onder controle is, moet het monetaire beleid gericht blijven op het terugdringen van de inflatie, maar moet het bereid zijn zich snel aan te passen aan de financiële ontwikkelingen. Een zilveren voering is dat de bancaire onrust de totale activiteit zal helpen vertragen, aangezien banken de kredietverlening beperken.
Op zichzelf zou dit de noodzaak van verdere monetaire verkrapping om dezelfde beleidskoers te bereiken gedeeltelijk moeten verminderen. Maar elke verwachting dat centrale banken de strijd tegen inflatie voortijdig zullen opgeven, zou het tegenovergestelde effect hebben: de rente verlagen, de activiteit verder ondersteunen dan gerechtvaardigd is en uiteindelijk de taak van de monetaire autoriteiten bemoeilijken.
Ook het fiscaal beleid kan een actieve rol spelen. Door de economische activiteit af te koelen, zou een strakker begrotingsbeleid het monetaire beleid ondersteunen, waardoor de reële rentetarieven sneller zouden terugkeren naar een laag natuurlijk niveau. Een goed opgezette begrotingsconsolidatie zal ook helpen de broodnodige buffers weer op te bouwen en de financiële stabiliteit te versterken. Hoewel het begrotingsbeleid dit jaar in veel landen minder expansief wordt, kan er meer worden gedaan om de begrotingsruimte terug te winnen.
Regelgevers en toezichthouders moeten nu ook actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de resterende financiële kwetsbaarheden niet veranderen in een regelrechte crisis door het toezicht te versterken en marktspanningen actief te beheersen. Voor opkomende markten en ontwikkelingseconomieën betekent dit ook zorgen voor een goede toegang tot het wereldwijde financiële vangnet, met inbegrip van de voorzorg regelingen van het IMF, toegang tot de repofaciliteit van de Amerikaanse Federal Reserve Foreign and International Monetary Authorities of, waar relevant, tot swaplijnen van de centrale bank.
Wisselkoersen moeten zoveel mogelijk kunnen worden aangepast, tenzij dit risico’s voor de financiële stabiliteit vergroot of de prijsstabiliteit bedreigt, in overeenstemming met het geïntegreerd beleidskader van het IMF. “Onze meest recente prognoses wijzen ook op een algehele vertraging van de groeiprognoses op middellange termijn. Vijf jaar vooruit groeiprognoses daalden gestaag van 4,6 procent in 2011 tot 3 procent in 2023. Een deel van deze daling weerspiegelt de groeivertraging van voorheen snel groeiende economieën zoals China of Korea. Dit is voorspelbaar: de groei vertraagt naarmate landen convergeren”, aldus het Fonds.
Maar sommige van de recentere vertragingen kunnen volgens het IMF ook meer onheilspellende krachten weerspiegelen: de littekens van de pandemie, een langzamer tempo van structurele hervormingen, evenals de toenemende en steeds reëlere dreiging van geo-economische fragmentatie die leidt tot meer handelsspanningen, minder directe investeringen en een langzamer tempo van innovatie en acceptatie van technologie over gefragmenteerde ‘blokken’. IMF: “Een gefragmenteerde wereld zal waarschijnlijk niet voor iedereen vooruitgang boeken of wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering of pandemische paraatheid met succes aanpakken. Die weg moeten we ten koste van alles vermijden”.
GEO-ECONOMIE
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie