• maandag 27 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IMF BENADRUKT NOODZAAK SAMENLEVING OM TE MOETEN OFFEREN

| united news | Door: Redactie

Anastasia Guscina, hoofd van de missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor Suriname, praat van een maatschappelijke noodzaak voor de Surinaamse samenleving om offers te brengen.

Ze reageert hiermee op het commentaar over de afbouw van subsidies op elektriciteit. Hoewel ze erkent dat de samenleving niet akkoord is gegaan met deze gedwongen offer, stelt ze dat de samenleving moet begrijpen dat als deze maatregel niet genomen wordt, dit grote financiële problemen voor het land met zich kan meebrengen. “Dat alternatief zal veel erger uitpakken dan de fiscale consolidatie die we onder dit programma hebben,” aldus de IMF-vertegenwoordiger.

Guscina waarschuwt dat het

handhaven van de subsidie een devaluatie van de Surinaamse munt in de hand zal werken, gevoed door hyperinflatie.

Dit zal direct voelbaar zijn bij de gebrekkige staatsinkomsten. Ze is optimistisch over de veerkracht van de samenleving en gelooft dat deze zich uiteindelijk zal leren aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Maar uiteindelijk zal de knoop toch doorgehakt moeten worden om te doen wat nodig is om de staatshuishouding duurzaam gezond te maken. Het afbouwen van subsidies is daarbij onvermijdelijk de meest voor de hand liggende optie. Het IMF heeft dit dan ook als harde eis gesteld.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: IMF TIKT SURINAME OP DE VINGERS

VOOR TEGENVALLENDE STAATSINKOMSTEN

 

| united news | Door: Redactie