• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IDEE ACHTER HPSG GOED, MAAR DEAL WAS NIET KOSHER

| dagblad de west | Door: Redactie

Tot nog toe kan niemand duidelijk aangeven, wat voor nadeel achter het idee van de HPSG-overeenkomst zou zitten voor Suriname, aangezien er geen afnameverplichting is, maar alleen een betaalgarantie. Behalve dat, het gelekte contract heeft integendeel hoge boetes voor HPSG in geval van het niet nakomen. Helaas heeft niemand het gehad over waterzuivering als bijproduct en niemand heeft over het feit dat de EBS vandaag niet tegen die prijs, stroom kan opwekken. Laat staan met inflatie over een paar jaar. Er is in geen van de drie contracten een expiratieclausule opgenomen. Anders zou je nooit financiering kunnen aantrekken. De belangrijkste

reden voor de souvereign guarantee, is dat de EBS zelf de wettelijk verplichte jaarcijfers niet kon overleggen. Maar als we de lijn volgen van degenen die kritiek leveren en de signatuur ervan, dan zijn die rechtstreeks te herleiden tot figuren die bij de Energie Autoriteit geen ingang hebben kunnen vinden en betrokkenheid hebben met de EBS.

Er is letterlijk geen enkele persoon geweest met een TU Delft achtergrond die kritiek heeft op de technische kant, de prijszetting. De tegenstanders hebben grotendeels brandstof en oude energie belangen. De informatie die deze tegenstanders hebben is onzuiver, omdat zij behoren tot een extreme anti-business

beweging. Het is jammer dat deal niet goed is verlopen, want het alternatief zou voor Suriname 600 banen betekenen in Commewijne en in groene energie.

Deze deskundigheid zou ons niets kosten, maar meer nog, zonder een cent investering vooraf.  Met euro 650 miljoen aan Europese subsidie in een volgende fase, innovatie en export. Als ze een feasibility hadden gedaan en de grondverzetting in Commewijne, was de waarde van de grond daar met 200 procent gestegen, maar helaas komt de powerplant niet meer. Wat is het nadeel, want 60 procent van de aandelen zou van Suriname zijn, 90 procent van de arbeidskrachten zou bestaan uit Surinamers en alle betrokken opdrachtnemers zijn tot nu toe Surinamers.

De vraag die wij moeten stellen, is waarom hebben ‘we’ het tot nu toe niet zelf gedaan, want meer dan 70 procent van onze inkomsten zouden uit Frans-Guyana en het Caraïbisch komen. De mogelijkheid bestaat dat wij hierna nog meer aanbiedingen krijgen van andere internationale bedrijven, maar er bestaat ook een kans dat juist door de Surinaamse reactie, men meer met Curaçaose bedrijven en Trinidadiaanse banken gaat werken en dat wij veel van de spin off mislopen. Only time will tell!

| dagblad de west | Door: Redactie