• vrijdag 29 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HVB wil breed overleg over bauxietdeal met Chinalco

| starnieuws | Door: Redactie

De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) uit haar ernstige zorgen en protesteert tegen de wijze waarop het proces waarlangs de regering is gekomen tot een Memorandum of Understanding (MoU) met het Chinese bedrijf Chinalco, voor het mijnen en exporteren van bauxiet als grondstof. De recente bekendmaking dat de onderhandelingen met Chinalco zijn afgerond en dat een MoU is ondertekend, roept bij

HVB tal van vragen op over de aanpak, transparantie en mogelijke gevolgen van deze overeenkomst.

Een ondoordachte keuze zonder breed maatschappelijk draagvlak

De HVB benadrukt dat zij voorstander is van de ontwikkeling van het bauxietpotentieel in Suriname, maar niet ten koste van alles. Het is zorgwekkend dat de regering voorbijgaat aan bestaande, goed doordachte plannen voor de oprichting van een geïntegreerde mijnbouwindustrie in West-Suriname. De keuze voor een buitenlandse mijnbouwgigant, zonder een zorgvuldige afweging en brede betrokkenheid van de samenleving, roept ernstige twijfels op over de bedoelingen van de regering. De partij is tegenstander van een simpele grondstoffen overeenkomst zonder harde garanties

voor een geïntegreerde bauxietindustrie met hoge toegevoegde waarde.

De HVB hekelt het gebrek aan transparantie en participatie van relevante stakeholders in dit proces. Besluiten van dergelijke omvang en impact dienen in een open en gestructureerd overleg met alle belanghebbenden te worden genomen. Het feit dat alleen regeringsfunctionarissen en door hen aangestelde personen in achterkamers dergelijke besluiten van nationale omvang nemen, is onacceptabel en ondermijnt het vertrouwen in het bestuur. Bovendien getuigt het van wijs staatsmanschap en behoorlijk bestuur dat de regering met nog 6 maanden te gaan voor de verkiezingen, geen zwaarwichtige besluiten neemt die de volgende regering ernstig committeren.

Oneerlijke voorwaarden voor Suriname

Een van de meest verontrustende aspecten van de MoU is dat de Staat Suriname slechts een participatie van 13% in de onderneming heeft bedongen, terwijl het land twee bestuursleden mag aanwijzen. Het blijft echter onduidelijk hoeveel leden het bestuur in totaal zal tellen, waardoor de daadwerkelijke invloed van de Surinaamse vertegenwoordigers op het beleid onzeker is. De HVB vraagt zich af hoe de waarde van exploratiegegevens, haalbaarheidsstudies en milieueffectrapportages, uitgevoerd door voormalige concessiehouders BHP Billiton en Suralco, is bepaald. Het is teleurstellend te vernemen dat deze essentiële gegevens slechts hebben geleid tot een schamele 13% aandelenwaarde voor de staat.

Daarnaast is er grote zorg dat Suriname wederom wordt gereduceerd tot grondstoffenleverancier. Zonder harde afspraken over lokale verwerking, zoals de productie van aluinaarde en aluminium, dreigt het hoogwaardige erts geëxporteerd te worden terwijl ons land achterblijft met minderwaardig materiaal. Dit scenario doet denken aan eerdere mislukkingen, zoals het Patamacca-palmolieproject, waar duizenden stammen rondhout werden geëxporteerd zonder dat er ooit oliepalmen werden geplant.Nationale belangen en toekomstige generaties in gevaar

Het lijkt erop dat de regering de positie van Suriname als grondstoffenleverancier bestendigt, terwijl ons land een diepgewortelde geschiedenis heeft van verzet tegen dergelijke exploitatie. Het ontbreken van een breed gedragen consultatieproces is een ernstige nalatigheid. De HVB benadrukt dat de regering een plicht heeft jegens het volk om bij ingrijpende beslissingen met grote impact op toekomstige generaties transparantie te waarborgen en de samenleving te raadplegen.

Oproep tot actieDe HVB keurt de aanpak van de regering met klem af en roept haar op om onmiddellijk te stoppen met de ingeslagen weg. Wij eisen:1. Volledige transparantie over de inhoud van de MoU en de voorwaarden waaronder Chinalco zal opereren.2. Een nationaal overlegproces waarbij brede delen van de samenleving worden betrokken, inclusief experts, maatschappelijke organisaties en lokale gemeenschappen.

3. Herziening van de MoU om ervoor te zorgen dat de natuurlijke rijkdommen van ons land ten goede komen aan de ontwikkeling van Suriname, inclusief lokale verwerking en werkgelegenheid.

De HVB doet een dringend beroep op het Surinaamse volk om kritisch te blijven en zijn stem te laten horen tegen deze nationale uitverkoop. Suriname mag zich niet opnieuw laten misleiden door populistische en kortzichtige besluiten. Samen moeten we waken over de belangen van onze huidige en toekomstige generaties.

| starnieuws | Door: Redactie