• woensdag 16 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoger beroep in zaak Akiemboto aangetekend

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

In de zaak waarbij kantonrechter Rewita Chatterpal uitspraak heeft gedaan over het assembleelidmaatschap van Sergio Akiemboto (NDP), is het laatste woord nog niet gezegd. Uit het vonnis van de rechter blijkt dat nadat Akiemboto zijn ontslagbrief heeft ingediend bij de president, zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee (DNA) onmiddellijk is beëindigd. Er zal hoger beroep worden aangetekend door advocaat Nailah van Dijk, die Akiemboto juridisch bijstaat. 

Intussen weten wij dat het proces om een ander assembleelid toe te laten reeds is ingezet door assembleevoorzitter Marinus Bee. In gesprek met Suriname Herald zegt de advocaat dat aan de rechter middels een brief gevraagd zal worden om deze zaak, gezien het belang, sneller af te handelen dan normaal. 

“Mijn cliënt is nog steeds van belang. Een kortgeding uitspraak is geen eindbeslissing. Dat is de fout die men maakt. Een kortgeding uitspraak is een voorlopige voorziening en in een bodemzaak en een appèl wordt er een definitief karakter gegeven aan wat het eindbesluit is in een bepaalde zaak. Dus in hoger beroep kan in een kortgedingzaak verandering komen,” zegt Van Dijk. 

Bodemprocedure
Vermeldenswaard is dat er een bodemprocedure wordt voorbereid, die van de week of volgende week ingediend zal worden door de advocaat. “De eerste termijn om in appèl te gaan is tot 25 februari, maar ik heb verlenging gevraagd omdat de voorbereidingen toch wel meer tijd in beslag nemen. Vaststaat dat het wel binnen de aangegeven termijn wordt ingediend,” zegt de advocaat. 

Als in de bodemprocedure de rechter een uitspraak doet in het voordeel van Akiemboto, zal dat vergaande consequenties hebben voor het parlement als reeds een nieuw assembleelid is toegelaten. Zo zal het nieuwe assembleelid weer plaats moeten maken voor Akiemboto om toegelaten te worden tot het parlement. En hij zal met terugwerkende kracht vergoed moet worden door het parlement, aldus Van Dijk.

Jerrel Harderwijk

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie